Парламентът създаде комисия за нова конституция, БСП и ДПС я бойкотират

Временна парламентарна комисия ще работи по предложението на управляващите за нова конституция.

Това решиха депутатите със 109 гласа „за“. БСП и ДПС не участваха в гласуването, нито предложиха членове на комисията.

Председател на комисията ще е Десислава Атанасова от ГЕРБ. В нея влязоха Красимир Ципов и Тома Биков от ГЕРБ, Искрен Веселинов, Борис Ячев и Християн Митев от ОП, Пламен Христов, Елена Пешева и Симеон Найденов от „Воля“ и независимия Спас Панчев, който е по предложение на ГЕРБ.

Задачата на комисията е да анализира вече внесения проект и да направи нови предложения за промени в него.

„Няма да правим предложения и няма да участваме в тази комисия“, възпротиви се от парламентарната трибуна депутатът от БСП Филип Попов, който потвърди тезата на опозицията против предложението за нов основен закон. Номинации не направиха и от ДПС, които по време на гласуването дори започнаха да напускат пленарната зала.

Напрежение в залата се получи и относно кандидатура на независимия депутат Спас Панчев, който влезе в състава на комисия по предложение на секретаря на групата на ГЕРБ Станислав Иванов. „Това с каква логика се оправдава“, попита Георги Свиленски и продължи: „Тогава кажете, че Спас Панчев е от вашата парламентарна група“.

Така, първоначалното намерение в състава на комисията да влязат 18 народни представители – по трима от всяка група и трима независими, остана неизпълнено. Комисията ще заседава за срок от 2 месеца.

- реклама -