субсидии

Скандал и обиди в парламента заради Изборния кодекс

След един неуспешен опит и кворум на ръба от 122 народни представители при повторната регистрация парламентът започна работа по промените в Изборния кодекс.

Първоначално в зала се регистрираха едва 110 народни представители, без тези от опозицията, което наложи спешна совалка на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и шефът на Правната комисия Данаил Кирилов в стаята на ДПС. Какво е обсъждано вътре засега не е ясно.

Дебатът в пленарната зала започна с размяна на висок тон, с остри критики и лични нападки между управляващи и опозиция.

Депутатът от БСП Крум Зарков разкритикува управляващите за това, че промените се приемат твърде бързо и без дебат.

„Това, което се случи снощи и се случва днес, минава всякакви граници. Не ви ли прави впечатление, че от 00.30 часа вчера, когато завършихме заседанието, днес вече има хора, готови да протестират? Не ви ли прави впечатление, че се отнемат права на граждани?“, заяви Зарков.

Според него по време на дебатите не се е чул нито един съществен аргумент относно важните текстове.

„Този парламент има 8% рейтинг и единственото учудващо е, че все още има 8%, които му вярват“, обърна се той към управляващите.

Данаил Кирилов от ГЕРБ контрира, че представителите на опозицията са имали възможност да изложат аргументите си.

„В това 10-часово заседание на Правната комисия опозицията не беше прекъсната, не беше осуетена възможността да изразява становище. Не сме мерили времето на изказвания, съобразно правилника. В този дебат беше важно да чуем и гласовете на опозицията, и гласовете на българите в чужбина, и гласовете на извънпарламентарната опозиция“, добави Кирилов.

Явор Божанков от левицата допълни: „Това, което се случи снощи на Правна комисия, беше шамар в лицето на българския народ и тежък удар срещу демокрацията“. Той отправи критики и към Обединените патриоти: „Заклахте преференциалния вот. Или сте във властта, или сте извън нея. Подложени сме на произвола на една шайка“, каза той.

„Най-малко вие може да бъдете моралният стожер на „Обединени патриоти“, защото преди две години и нещо, в Горна Оряховица, Радан Кънев ви представяше като новия десен лидер. Днес сте депутат от БСП и вие ще говорите за морал. Човек трябва да има и малко срам“, отговори Юлиян Ангелов от патриотите.

От изказването на Божанков се възмути още Вежди Рашидов от ГЕРБ. „Абе, младеж, комсомолец, не си ли много малък да ми викаш шайка?“, попита той от парламентарната трибуна. „Не съм живял 68 години едно младо момче, което не било във войската, да ми вика шайка“, продължи Рашидов.

Последва извинение от страна на Божанков, който се оправда, че думата „шайка“ не е харектерна за неговия речник, а е влязла отвън – от книгата на бившия депутат от ГЕРБ Антон Тодоров.

Междувременно пред Народното събрание се провежда протест срещу промените, одобрени от парламентарната правна комисия снощи. Според протестиращите, една от точките, която е била приета, обезсмисля преференциите.

„ГЕРБ подкрепи предложението на ДПС. Прагът се вдига и така той е равен на изборната квота, което го прави невъзможен. За евроизборите трябва да се съберат около 130 000 гласа, което е нереално. По този начин преференцията става неработеща”, каза Нестимир Ананиев пред bTV.

По думите му е доказано, че преференцията работи и дава възможност на избирателите да дават предимство на своите фаворити в партийните листи.

- реклама -