сн. БГНЕС

Парламентът ратифицира Протокола за изменение на Споразумението с Румъния за Air Policing

Парламентът ратифицира Протокола за изменение на Споразумението между правителството на България и правителството на Румъния относно презгранични операции за Air Policing.

На първо четене гласуваха 158 депутати. От тях „за” гласуваха 155 депутати, против бяха двама, един се въздържа. На второ четене за гласуваха 163 депутати, двама бяха против, един се въздържа.

Това, че се налага усилен Air Policing е следствие на усложнената обстановка в Черноморския басейн. Самолети на други страни от НАТО са разположени основно над Румъния и тези самолети на трети страни от НАТО, когато изпълняват задача за засилен Air Policing трябва да могат да действат и в българското въздушно пространство, заяви преди гласуването Велизар Шаламанов от Демократична България.

Именно затова законът е важен за нашия суверенитет. Този документ се отнася и до темата за противоракетната отбрана, по която тема Румъния взема съществени мерки за защита от ракетни нападения, но това изглежда не е от интерес за нашата държава.

Ние ратифицираме един документ, който за съжаление ще позволи на самолети от трети страни на НАТО да летят над нашето въздушно пространство, но няма да имат право да използват своето въоръжение. Тоест ако някой иска да ни нападне, НАТО няма да може да упражни защитата си, каза Шаламанов.

Следващото правителство трябва да е по-отговорно към българския парламент и гражданите, и за тази отговорност предложихме на 5 май една декларация по отбранителната политика и приноса на България за развитието на НАТО, тъй като става ясно, че ние имаме ограничение към ползването на българките въоръжени сили, което не гарантира нашия суверенитет, добави още Шаламанов.

- реклама -