Парламентът прие на първо четене предложението за 9 % ДДС за ресторанти и книги

Парламентът прие на първо четене предложението на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ за 9 % ДДС за ресторанти и книги.

Това бе заложено в общ законопроект на управляващата коалиция. Той бе подкрепен с 107 гласа „за“, „против“ – 1 и „въздържали се“ -68, с което той бе приет. Друго предложение в законопроекта е свързано с осигуряване на ваучери за настаняване с номинална стойност 210 лв. за хората на първа линия в борбата с коронавируса.

На вниманието на депутатите бяха поставени още 5 законопроекта, но всички те бяха отхвърлени. Освен общия законопроект с ГЕРБ, свои подобни законодателни инициативи бяха внесли поотделно НФСБ и ВМРО, но те също бяха отхвърлени.

9% ДДС ставка предлагаха от ПГ на „БСП за България“ за храни, лекарствени продукти и медицински изделия. „За“ законопроекта гласуваха 66 народни представители, „против“ – 46 и „въздържали се“ – 69, с което той също бе отхвърлен.

От ДПС предлагаха ставката на данъка да е 9 % за детските храни за деца до 3 години и детските фармацевтични продукти, включително памперси, но предложението им не срещна одобрение на пленарната зала.

ПГ на „Воля“ бяха предложили данъчните ставки за ползване на услугите на фитнес центрове и спортни зали, свързани с физически упражнения и спорт, да бъдат в размер на 9 %, което също не получи подкрепата на депутатите.

- реклама -