депутати, гласуване, промени Закон за митниците БСП Драгомир Стойнев

Парламентът преодоля президентското вето за земеделските земи

Парламентът преодоля президентското вето върху Закона за посевния и посадъчния материал.

За бяха 124 депутати, против 73 и 6-ма се въздържаха.

Законът за изменение и допълнение на Закона за посевния и посадъчния материал бе върнат на 1 февруари 2018 г.

По време на дебатите Бурхан Абазов от ДПС коментира, че ПГ на ДПС ще подкрепи ветото на президента в израз на това, че позицията ни винаги е била последователна, принципна и категорична. „На първо гласуване само ние гласувахме против законопроекта. Съгласни сме с мотивите на президента, те са правно и принципно издържани. В мотивите си президентът е абсолютно прав. Те по нищо не се различават от нашите аргументи, които изтъкнахме в комисии и при първо гласуване“, допълни Абазов.

От своя страна Йордан Апостолов от патриотите смята, че чрез ветото са се разделили гражданите на две. „Едните, които са собственици и други псевдозелени и псевдоозеленени“, допълни той.

От своя страна Крум Зарков от БСП припомни, че съществена част от дебата започнала още май месец.

„Това беше първият законопроект, с който се занимава това НС и тогава се случиха няколко неща, от които като че ли не успяхме да си извадим поуки. Беше внесен скоростно един законопроект, за часове се получиха становища, че министерствата подкрепят законопроекта“, коментира депутатът от БСП.

Според Зарков още тогава трябвало да стане ясно, че има силен обществен натиск, който има своите поддръжници в кабинета, но няма поддръжката на правителството като политика и прехвърля този картоф в парламента.

„Правителството очевидно се страхува от обществената реакция и затова не се занимава с този законопроект. Не трябваше да се допуска в този закон да се разглежда тази материя“, допълни Зарков.

- реклама -