Парламентът прекратява депутатските правомощия на Данаил Кирилов

На първото за седмицата пленарно заседание днес парламентът ще прекрати депутатските правомощия на Данаил Кирилов.

Бившият правосъден министър, който така и не обяви официално мотиви да напусне министерското кресло, отказа да се върне на депутатската банка. Той беше част от 44-то Народно събрание и оглавяваше Комисията по правни въпроси. Така мястото на депутат от групата на ГЕРБ запазва музикантът Калин Вельов, който за трети път беше на косъм да напусне законодателния орган.

В рамките на пленарното заседание депутатите ще променят и състава на няколко комисии и делегации, а след това ще се захванат и с второто четене на Закона за училищното и предучилищното образование. Промени предвиждат със задължителното предучилищно образование за 4-годишните деца, контролът и функционирането на настоятелствата към детските градини и училищата, както и обучението в електронна среда.

От БСП заявиха, че няма да осигурят форум за утрешното заседание на Народното събрание. Този парламент е изчерпан, единствената му задача е да приеме машинното гласуване, заяви Корнелия Нинова в Хасково.

„Продължаваме да не се регистрираме и да правим кворум. Това е принципно решение. Парламентът е изчерпан, правителството е изчерпано. Единствената ни задача е да приемем машинното гласуване като гаранция за чисти избори. След това разпускане на парламента, оставка и избори, парламентарни“, каза още Корнелия Нинова.

- реклама -