парламент работа избори партии нагласи Тренд ГЕРБ консултации ВНС конституция

Парламентът отказа да създаде временна комисия за прилагането на СРС по време на последната предизборна кампания

Парламентът отхвърли проекторешението за създаване на Временна комисия за изясняване на всички факти и обстоятелства за прилагането на специални разузнавателни средства /СРС/ от МВР по отношение на български граждани, участващи в предизборната кампания и изборния процес за 46-то Народно събрание. „За“ гласуваха 82-ма депутати, 69 бяха „против“ и 64 се въздържаха.
Предложението на ГЕРБ беше подкрепено само от ДПС, които поискаха обхватът на комисията да се разшири с изясняване на всички факти и обстоятелства за „оказан полицейски натиск и тормоз върху членове, активисти и симпатизанти на политически партии и кандидати за народни представители“.
Дебатите продължиха около два часа и половина. От ГЕРБ коментираха, че 46-ото Народно събрание е било избрано под недопустим натиск от МВР.
Маноил Манев /ГЕРБ-СДС/ призова да излезе наяве всичко за предизборната кампания, „без сънища и без една жена каза“. „Когато МВР започне да прави избори, когато министърът на вътрешните работи започне да се хвали, че е направил изборите и е избрал НС, повярвайте ми, негов пратеник може да почука на всяка една от вашите врати и всяка врата на всеки български граждани, когато сте от другата страна на неговата палка. Който и да е той“, коментира той.
От „Има такъв народ“ обвиниха двете формации в лицемерие – ГЕРБ заради полицейското насилие, а ДПС – заради натиска на горските служители, които, по думите на Тошко Йорданов, в смесените региони са функция на ДПС и тормозят хората на най-ниско битово ниво, че няма да им дават дърва за зимата. Ако има кабинет, ще има сериозна ревизия на горските в тези региони, заяви той.
От левицата призоваха ГЕРБ към смирение и посочиха, че служебният кабинет е ограничил купения вот. Георги Свиленски даде пример с ромския квартал „Христо Ботев“ в София, където ГЕРБ загубили 1700 гласа за два месеца. Ето това свърши г-н Рашков, това свърши служебното правителство, посочи той. По думите му сега ГЕРБ са получили реалната си подкрепа – 63-ма народни представители. Колегата му Борислав Гуцанов припомни влизането в къщата му по нареждане на тогавашния министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. „Ако говорите за полицейски ботуш, да, аз съм го видял от вашето управление“, заяви той.
„За да приключи едно явление, то трябва да бъде показано на всички“, репликира го Манев и коментира, че сигурно има право да прави сравнение между Цветанов и Рашков.
Арман Бабикян /“Изправи се БГ! Ние идваме!“/ се съгласи с Манев, че политиката напук трябва да приключи. „Имам само една корекция – не една жена каза, Бойко Борисов го каза“, посочи той. Николай Хаджигенов коментира, че ефектът „Бойко Рашков“ е показал какво се нарича правоприлагане. По думите му, декларация, която ви задължава да спазвате закона, не е репресия.
Йордан Цонев /ДПС/ коментира, че този /Рашков/ е последният, който може да бъде образец за вътрешен министър. Това, което се случи, се нарича реваншизъм, каза той. В отговор на ИТН, Цонев отрече ДПС да е имало горски служители в смесените региони.
Демонтажът на „модела ГЕРБ“, възстановяването на демокрацията не бива да става с недемократични методи и инструменти, коментира и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Той посочи, че ДПС са за елиминиране на тази порочна практика – купуването на гласове, но, от друга страна, това да се използва за парван за тормоз на цял партиен апарат и активисти, които участват в изборния процес, вече не е демокрация.
От „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ обърнаха внимание на колаборацията между ГЕРБ и ДПС относно предложението за създаване на комисията.
Христо Иванов /“Демократична България“/ попита защо се налага в Народното събрание да се създават толкова комисии, които дублират работата на прокуратурата. Колегата му Стоян Михалев коментира, че е умилително „цялото това гугукане“ между ГЕРБ и ДПС и заяви, че ДБ няма да подкрепи комисията, имало си ресорна.

- реклама -