парламент гласуване Закон за МВР доброволни формирования

Парламентът отхвърли промени в Закона за МВР за създаване на доброволни формирования

Парламентът отхвърли предложението в Закона за МВР за създаване на доброволни формирования за оказване на съдействие на полицейските органи.

Това се случи след почивка, поискана от ПГ на ДПС. Текстът бе заложен в Закона за МВР и бе отхвърлен с 26 гласа „за“, 28 „против“ и с 64 „въздържали се“.

Предложението предвиждаше за оказване на съдействие при осъществяване на дейността си полицейските органи да може да привличат доброволци. Текстът предвиждаше доброволците да може да съдействат на съответните органи чрез участие в доброволни формирования.

Решението предизвика трус в управляващата коалиция.

Причината – от „Обединени патриоти“ се ядосаха на партньорите си от ГЕРБ, че са оттеглили в последния момент своята подкрепа за някои техни предложения, които преди това са били съгласувани на коалиционен съвет. Става въпрос за текстовете, даващи възможност за създаване на доброволчески отряди към полицията и пожарната, които да ги подпомагат при опазването на обществения ред. След разгорещен дебат, в който на практика изказващите от ГЕРБ подкрепиха идеята, при гласуването тя изненадващо не получи одобрението на мнозинството.

„Днес в зала ГЕРБ отстъпиха, повлияха се от една провокация на ДПС, която беше добре организирана и на практика еднократно денонсираха коалиционното ни споразумение“, категоричен бе съпредседателят на групата Искрен Веселинов.

„ГЕРБ днес предпочетоха да се съобразят с инсинуации на ДПС, отколкото с нещо, което е минало всички нива на коалиционно съгласуване“, допълни още той. Повод за думите на Веселинов стана тезата на депутатите н ДПС в пленарна зала, които определиха доброволните формирования като „бъдещи шпиц-команди“.

В тази връзка от „Обединени патриоти“ отправят въпроса: „Има ли промяна в предпочитания от ГЕРБ партньор за управление?“.

„Ако е така, предлагаме да официализират връзката си с ДПС, а ние да излезем от управлението“, продължи с критиките Искрен Веселинов. Той обяви, че депутатите от групата му вече се чувстват „освободени от ангажимента“ да подкрепят парламентарните инициативи на ГЕРБ, докато не бъде даден отговор. Патриотите няма да търсят и коалиционния си партньор за следващи политически съвети, а оставят инициативата на тях.

„Искаме яснота, искаме изявление на органите на партньорската ни доскоро партия“, призова още Веселинов.

Според думите на лидера на НФСБ Валери Симеонов ситуацията не означава, че с коалицията е свършено. „Ако търсите новината, че с коалицията е приключено, няма я“, заяви той.

- реклама -