парламент гласуване вето президент самолети F-16 парламент, промени, Закона за туризма,

Парламентът отхвърли президентското вето за покупката на изтребителите F-16

Парламентът отхвърли президентското вето за покупката на изтребителите Ф-16 със 129 гласа.

Договорите за покупката на изтребителите ще бъдат изпратени за ратификация.

Дебатите по ветото продължиха повече от 2 часа. „За“ повторното приемане на ратификацията на международните договори гласуваха 128 народни представители, „против“ – 73 и „въздържали се“ – 3, с което ветото бе преодоляно.

„Редно ли е нашият вицепремиер да подписва договора за F-16 с шофьора на рейса на Пентагона“.

Това попита народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Румен Гечев по време на дебатите.

„От българска страна договорите са подписани както следва на най-високо ниво – от двама министри: министъра на отбраната и вицепремиер и министъра на икономиката. Знаете ли кой е подписал договора от другите страни – двата основни договора? Подписал го е началник на отдел в Агенцията за чуждестранна военна помощ. Началник на отдел, не е шефът на Агенцията, не е заместник-шефа на Агенцията. Началник на отделче е подписал с българския вицепремиер договорите. Какъв междуправителствен договор.

Няма го министъра на отбраната на САЩ или на финансите, или на каквото и да било. Няма заместник-министъра. Няма шеф на управление. Тука няма никой. Вие питахте ли тези хора дали имат официално пълномощно от правителството на САЩ“, каза още проф. Гечев.

Международните договори за F-16 осигуряват способностите, които Народното събрание ни е задължило с проекта за инвестиционен разход.

Това каза зам.-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов по време на дебатите.

„Беше казано, че е унизително министър на отбраната, вицепремиер да подпише от българска страна договори, а от американска от Агенцията на САЩ за международни продажби. те си спазват техните правила. Те нямат ратификация, ние имаме ратификация, затова сме при вас. Двете страни действат в рамките на националните си законодателства. Нека да уважаваме и другата страна и да не правим от това проблем“, заяви още ген. Запрянов.

Ветото на президента за международните договори за F-16 е излишно и неразумно.

Това каза председателят на Комисията по отбрана и депутат от ГЕРБ ген. Константин Попов.

„Договорите, както стана ясно, са типови, ясни, едни за всички, много десетки и десетки държави са ги подписали, при общо взето една рамка, едни условия, гаранции, неустойки. Тук въпросът е защо нашият президент и БСП не са съгласни с този начин на работа и не са съгласни да водят преговори с американското правителство.

Добре, не са съгласни, но когато не си съгласен с нещо, за да стоиш добре, трябва да дадеш някакви варианти. Нещо добро да предложиш, иначе изглежда несъстоятелно цялото ваше твърдение“, допълни още ген. Попов.

Обсъждането на ветото на президента е етюд от поредната сценка на политическия театър.

Това мнение изрази лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

По думите му мотивите са чисто политически и са лишени от същество. „Бих казал популистки Той има право да наложи вето, но трябва да има аргументи и мотиви по същество, а не свързани с работата на Народното събрание, която в случая не търпи никакъв укор. Нещо повече, аз смятам, че г-н президента е наложил това вето от чисто политически подбуди и бих казал неискрено и лицемерно.

Ако г-н Радев искаше да възпрепятства тази сделка, защото е убеден, че тя не трябва да бъде реализирано, той спокойно можеше да наложи ветото на 31 юли. Тогава е крайният срок за заплащането, което трябва да извърши българската държава и тогава сделката нямаше да може да бъде реализирана“, заяви още Симеонов. По думите му след като той не го е направил, което означава, че действието му е проформа и с цел да спечели дивиденти.

 

- реклама -