ВСС

Парламентът отхвърли искането за замразяване на депутатските заплати

Народното събрание отхвърли предложението на БСП за замразяване на депутатските заплати.

 „За“ предложението гласуваха 74 народни представители, „против“- 31, “въздържали се“ – 81, с което то бе отхвърлено

От парламентарната група на левицата предложиха в правилника да се запише, че по време на мандата на 44-ото Народно събрание основното месечно възнаграждение на народните представители няма да се преизчислява, а да ще бъде същото като заплатите в миналия парламент.

„След като ангажиментът, който се вижда в коалиционното споразумение и управленската програма на бъдещото правителство, е за евентуално увеличение на доходите към края на мандата, няма как според нас да запазим досега действащата практика за тримесечно актуализиране на възнагражденията на народните представители“, каза Жельо Бойчев.

ГЕРБ: Това е популизъм

Народният представител от ГЕРБ Владислав Горанов заяви, че колегите му от левицата използват странна техника за институционализиране на предложението си. По думите му това спокойно е можело да бъде решено във финансовите правила в проекта за Правилник за организацията и дейността на Народното събрание. „По-интересното обаче е смисълът на едно такова решение“, коментира спрягания за бъдещ финансов министър.

Според него дебатът за възнаграждение на висшите държавни длъжности не е решен от времето на ВНС, откогато датират правилата за това. Горанов призова да се измисли нов механизъм, по който народните представители да получават възнаграждения.

- реклама -