Борисов

Парламентът отхвърли искането на БСП за изслушване на Борисов за Турция

Още в началото на първия си работен ден след лятната ваканция, депутатите отхвърлиха искането на БСП за изслушване на премиера. Левите настояваха Бойко Борисов да ги запознае лично с разговорите, които е провел в Анкара с турския президент Ердоган и последвалата му среща с Ангела Меркел в Берлин.

Искането бе отхвърлено с 87 гласа против, 44 за, а 30 депутати се въздържаха.

БСП: Борисов куриер ли е на Ердоган?

От парламентарната трибуна, Ангел Найденов мотивира искането на БСП като изтъкна, че темата за евентуален нов бежански поток е важна за националната ни сигурност. Той изтъкна, че след посещението на Борисов в Анкара всички са останали с впечатление, че Турция подлага на откровен рекет ЕС, като заплашва да пусне бежанци към Европа ако не падне визовия режим. „От тази гледна точка темата е свързана с поне две предизвикателства, които се изправят пред нас и страната- рискът от неконтролируемо нахлуване на бежанци и демонстрираната неспособност на ЕС да формира общо решение и позиция като отношение към този риск.“, заяви Найденов.

Ангел Найденов: „С посещението си в Анкара премиера създаде впечатление, че е своеобразен куриер на Ердоган. Трябва да каже защо се ангажира лично да предаде съобщението му на европейските лидери и заплахите за бежански поток“.

След като предложението бе отхвърлено и на второ прегласуване, БСП помолиха парламентарния председател Цецка Цачева да предаде лично на премиера тяхната молба да бъде изслушан, независимо от решението на мнозинството в Народното събрание.

- реклама -