Ралица Агайн СФН Олимпик застраховане надзор

Парламентът освободи Ралица Агайн, КФН ще трябва да отчете надзора си върху „Олимпик“

138 народни представители подкрепиха оставката на заместник-председателя на Комисията по финансов надзор (КФН) Ралица Агайн, отговаряща за ръководството на управление „Застрахователен надзор“.

Едва трима от депутатите бяха „против“, а други трима се въздържаха. Агайн сама депозира оставката си в Народното събрание след като бе призована за това от правителството заради действията на КФН по казуса с фалиралото кипърско застрахователно дружество „Олимпик“.

Със 107 гласа „за“, 5 – „против“ и 57 „въздържал се“ народните представители подкрепиха проекторешение, предложено от ГЕРБ и предвиждащо министрите на външните работи и финансите, съвместно с КФН, да търсят възможности за оказване на помощ на лицата, сключили договори с „Олимпик“ за застраховка „Гражданска отговорност“, чието действие е прекратено след 17 август 2018 г. при упражняването на правата им при отнемането на лиценза.

КФН ще трябва да представи пред парламента доклад за осъществения от нея надзор върху дейността на застрахователя, както и информацията за направените от него вноски в Гаранционния фонд и актуалното му състояние. И двете действия трябва да бъдат извършени в срок до 7 септември.

Със 73 гласа „за“, 26 – „против“ и 74 „въздържал се“ депутатите отхвърлиха предложения от левицата проектът на решение, предвиждащ министърът на финансите Владислав Горанов да търси възможности за възстановяване на платените суми и гарантиране на правата на лицата.

- реклама -