Парламентът

Парламентът осъди терорa в Истанбул

Парламентът осъди терористичните атентати на летище „Ататюрк” в Истанбул.

Депутатите започнаха днешния пленарен ден с минута мълчание в памет на загиналите.

От парламентарната трибуна зам.-председателят на Народното събрание Димитър Главчев заяви, че няма оправдание за подобно чудовищно насилие спрямо невинни хора.

„В този тежък момент, разтърсил не само турската страна, но и целия свят, нека изразим нашата най-искрена и човешка солидарност. Всички в България дълбоко скърбим за невинните жертви от тази голяма трагедия. Сигурни сме, че това ще удвои енергията на институциите, на гражданското общество и демократичната общественост за още по-безкомпромисна борба с тероризма”, посочи още Димитър Главчев.

Съболезнования от президента

Президентът Росен Плевнелиев изпрати съболезнователно писмо до турския президент Реджеп Ердоган, в което изразява съболезнования от името на целия български народ.

„В този тежък момент, бих искал да изразя нашата съпричастност и съчувствие и да пожелая бързо възстановяване на пострадалите. Република България остро осъжда тези прояви на насилие и всички форми на тероризъм, насочени срещу мирни граждани, които не могат да бъдат оправдани по никакъв начин.“

Депутатите викат премиера за службите

БСП поиска изслушване на премиера за работата на службите за сигурност. По повод засилените мерки по летищата и други ключови обекти у нас, Атанас Мерджанов от БСП коментира:

„Тези мерки са важни, те бяха задължителни и навременни. Само, че само с тези мерки не могат да бъдат предотвратени терористични заплахи“.

Според Мерджанов са необходими реални действия за финансово и кадрово осигуряване на службите, а също активно действие пред европейските институции и работа с партньорските служби.

Без паника

„Не бих казал, че има пряка заплаха за българската национална сигурност, но такъв зловещ акт толкова близо изисква засилена работа на институциите ни“.

Коментарът е на Атанас Атанасов от Реформаторския блок. Атанасов призова да не се създава излишна паника.

ПФ: Зад атентатите може би не стои Ислямска държава

Не споделям тезата, че атентатът е извършен от Ислямска държава, заяви пред журналисти Валери Симеонов от Патриотичния фронт.

„Прекалено топли бяха отношенията им съвсем доскоро във връзка с износа на контрабанден петрол от ИДИЛ към Турция, така че тези неща да ги разправят на някой по-лековерен”.

Според Симеонов, организатор на атентатите може би е ПКК.

Кървавите атаки на едно от най-охраняваните летища в Европа и света отнеха живота на 36 души и раниха 147 по официални данни. Турски медии твърдят, че жертвите са поне 50. Няма пострадали български граждани.

Все още не е ясно колко са били атентаторите. Предполага се, че са трима или четирима, но според някои източници може да са били 7, четирима от които се предполага, че са в неизвестност.

Според турския премиер атаката е дело на Ислямска държава.

- реклама -