Белене

Парламентът окончателно ратифицира плащането за АЕЦ Белене – ВИДЕО

Депутатите гласуваха и на второ четене отпускането на държавен заем за НЕК, с който да бъде разплатено на „Атмостройекспорт“ парите по делото за АЕЦ „Белене“.

Заемът се отпуска възмездно, но за него електрическата компания няма да заплаща лихви или да предоставя обезпечения.

1.200 млрд. лева тръгват към Русия

За да се плати на Русия присъдените суми по арбитражното дело, от хазната ще бъдат извадени 1 млрд. и 200 млн. лева.

Отпускането на заема няма да увеличи дефицита в Бюджета за тази, обеща председателя на председателят на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Менда Стоянова.

„Това са пари, които ще бъдат преведени от фискалния резерв, където има около 14 млрд. лева. За в бъдеще какъв ще бъде ефектът за бюджета – не мога да коментирам. Това зависи от решението на държавата дали ще участва в един бъдещ проект „Белене“, заяви Стоянова пред БНР.

БСП не подкрепиха отпускането на заема

Левицата отказа да подкрепи отпускането на 1.2 млрд. лева за НЕК, въпреки, че именно по тяхно време бе договорено закупуването на атомните реактори, за които сега трябва да бъде платено.

Мотивът на БСП – не се посочва конкретната сума, както и сроковете, при които се дава помощта.

Румен Гечев: „Когато се тегли заем, има срок – тук няма срок. Направих едно изчисление, след като няма срок НЕК, може да Ви плаща по 1 лев годишно. Според това изчисление НЕК ще върне заема след 3,5 млн. години.“

От ГЕРБ заявиха, че с плащането на задължението, правителството и министъра на енергетиката придобиват правото да започнат преговори как България да си получи двата реактора и останалото оборудване.

Повече от днешните дебати по темата гледайте във видеото:

- реклама -