АЕЦ Белене

Парламентът одобри плащането на 1.2 млрд. лева на Русия за АЕЦ Белене – ВИДЕО

Народното събрание одобри предоставянето на помощ на НЕК от държавата за изплащане на задълженията за двата реактора на АЕЦ „Белене“.

Така от хазната ще бъдат извадени 1 млрд. и 200 млн. лева за заплащане на присъдените на Русия суми по арбитражното дело.

Парите се предоставят на НЕК като възмездна помощ по Закона за публичните финанси.

Искаме разрешение от ЕК

Помощта ще се предостави само след положително решение от Европейската комисия. Вижте какво каза пред депутатите енергийния министър Теменужка Петкова:

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова бе категорична, че с изплащането на дълга към „Атомстройекспорт“ ще бъдат минимизирани рисковете Русия да поиска обявяването на НЕК в несъстоятелност и трупането на стотици милиони от лихви. Които тя очаква всщност да бъдат намалени.

„Знаете, че ние имаме претенции по отношение размера на лихвата. Нашите очаквания са сумата да бъде редуцирана – с колко точно, никой не може да каже, докато не излезе решението на арбитража“

БСП искат рестарт на „АЕЦ Белене“

5054201Парламентарната група на БСП поиска по случая да бъдат изслушани премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов. Според тях решението на арбитража за АЕЦ „Белене“ е продиктувано от „непрофесионално спиране на проекта“ през 2012 от правителството на Борисов.

Левицата постави условие на управляващите – ако искат подкрепата им за второто гледане на заема към НЕК, Министерски съвет ще трябва отмени собственото си решение за спирането на проекта.

Таско Ерменков: „Нямате стратегия, нямате визия. Енергетиката не е кинкалерия. Проектът за за втора ядрена централа трябва да бъде възобновен“

А, ГЕРБ отговориха: Плащаме вашите грешки!

Александър Ненков: „Много по-лесно е следващите правителства да платят сметките и вие да сте с чисти ръце. Правителството, трябва за чужди грешки да търси вариант и да обяснява как да платим тези пари“

4830487От управляващата партия са категорични, че БСП носят отговорността, че до сега АЕЦ „Белене“ не е построен. „Толкова се хвалехте с излишъци, които генерирате всяка година, а не сте подписали договор, не сте се ангажирали, не сте си поели отговорността. Ако бяхте поели отговорността днес въобще нямаше да стигнем до този дебат“, заявиха още от ГЕРБ.

- реклама -