парламент, СЕТА, Канада, ЕС, разитифициране, законопроект

Парламентът одобри на първо четене законопроекта за ратифициране на СЕТА

Парламентът прие на първо четене законопроекта за ратифициаране на икономическо споразумение между ЕС и Канада, известно още като СЕТА.

Споразумението предизвика остро недоволство от страна на граждански организации, според които споразумението не защитава националните интереси на страната.

По силата на споразумението се премахват тарифните линии, с които ЕС търгува с Канада.

Създава се съвместен комитет на министрите и съвместен комитет за сътрудничество, които наблюдават развитието на стратегическите отношения между страните и правят предложения на всички въпроси от общ интерес.

ЕС допълнително ще отвори пазара си за някои конкурентни канадски продукта по един ограничен и балансиран начин, като успоредно с това е подобрен достъпът до канадския пазар за важни европейски експортни продукти, посочват от ЕК. Става дума за сирене, вино и спиртни напитки, плодове и зеленчуци, както и преработени продукти.

От парламентарната трибуна Искрен Веселинов от „Обединени патриоти“ заяви, че с гласуването се създава поредната заплаха за българския бизнес в името на малка група, предаде БГНЕС.

Филип Попов от БСП също призова колегите си по време на второ четене да гласуват против окончателното приемане на споразумението.

Иначе, за втори пореден ден депутатите страдаха от проблемите със системата за гласуване. Това отприщи серия от гневни реакции от страна на левицата, които призоваха председателя на парламента между другите си задължения да намери време и да нареди да се оправи техниката за гласуване в пленарна зала.

От своя страна с усмивка Цвета Караянчева заяви, че ще постави въпроса на Председателски съвет, който втори ден разисква внесените поправи в Закона за БНБ. Дебатите по закона прекъснаха редовното заседание на парламента за половин час.

- реклама -