Румяна Бъчварова

Парламентът одобри на първо четене реформата в МВР

Народното събрание прие на първо четене промените в Закона за МВР. 116 депутати гласуваха „за“, 30 бяха „против“, а 12 се въздържаха.

Промените предвиждат обезщетението при пенсиониране на новопостъпилите полицаи да се намали от 20 на 12 заплати, а годишният платен отпуск на служителите на МВР да стане 25 дни вместо досегашните 30. С част от промените се предвижда административните служителите в министерството да преминат на трудово-правни взаимоотношения към Закона за държавната администрация и с това да им бъдат отнети привилегиите, които имат по Закона за МВР.

„Готова съм да обсъдя и да приема всяка едно разумно предложение, важно е в този закон да се регламентират по-добрите условия на работа на служителите“, подчерта вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Промените отново бяха критикувани в пленарната зала от БСП, ДСБ и АБВ. ГЕРБ заявиха, че ще ги подкрепят.

Приетите на първо четене текстове увеличават правомощията на ГДБОП за борба с нелегално преминаващите емигранти и хората, които ги прекарват през границата.
С измененията се въвеждат се безвъзмездни трудови договори за бивши служители на министерството, които да подпомагат работата на МВР, а Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” става агенция.

Прецизират се и разпоредбите по отношение на даренията, като изрично се предвижда публикуване на информация за сключените договори в публичен регистър. Предлага се и създаване на постоянна централна комисия, която да преценява законосъобразността и целесъобразността на предлаганите договори за дарения.

Дейностите по приемане, съхранение, пренасяне и доставяне на кореспонденция и материали, съдържащи класифицирана информация, осъществявани към момента от дирекция „Специална куриерска служба” на МВР, преминават към Държавната комисия по сигурността на информацията.

- реклама -