скандали, депутатите, годината,

Парламентът съкрати коледната си ваканция – темата отново скара депутатите (ВИДЕО)

Народното събрание отмени коледната си ваканция. По предложение на „Продължаваме промяната“ народните представители ще работят в работните дни и около празниците, като ваканцията им ще бъде само от 29 до 31 декември. Предложението беше гласувано със 181 гласа „за“, 20 „против“ и 11″въздържал се“.

Предложение имаше и от ИТН за пълна отмяна на почивните дни за депутатите. То обаче беше отхвърлено.

По време на дебатите отново се стигна до нападки и обиди между управляващи и опозиция.

От ГЕРБ обвиниха колегите си от ИТН и ПП, които са вносители на предложенията, че ще опропастят най-светлите християнски празници.

„Замислете се за това, че ограничавате верски права на свои колеги депутати“, каза Любен Дилов-син.

А Маноил Манев сравни предложението на представители от мнозинството с предложението за отмяна на Коледа в ЕП:

„На либералното управление не му трябва Коледа. Една еврокомисарка излезе и каза, че трябва да се отмени Коледата, ЕП дебатира по тази тема и нашето либерално управление пробва дали ще стане номерът в България по-рано. Това ни казвате от тази трибуна“, каза депутатът от ГЕРБ.

Тома Биков поиска да се гарантира, че програмата на парламента ще бъде стойностна, ако се работи и през почивните дни:

„Да ще ви подкрепим, но моля ви, днес измислете някакъв смислен дневен ред, за да не си разхождаме само костюмите по коридорите и да анализираме как сме прекарали Коледа, а след това да анализираме как ще прекараме Нова година„, каза Биков.

Тошко Йорданов от ИТН пък обвини колегите си от ГЕРБ, че искат да са привилегировани спрямо обикновените граждани:

„Освен ГЕРБ и ДПС, всички сме гледали парламента през изминалите 30 години и винаги е било трогателно гнусно как НС си прави дълги ваканции, а другите хора работят. От групата на ГЕРБ имат наглостта да кажат, че зеленият сертификат ще ги приобщи към хората. 75% от българите нямат сертификат. Приобщете се към огромната част от хората, НС трябва да дава пример, имаме сума ти работа за вършене и трябва да работим като останалите български граждани“, каза Йорданов.

И завърши с думите:

„Вие не сте богове, пичове.“

Това предизвика реакцията на Росица Кирова от ГЕРБ, която изтъкна, че народните представители, за разлика от българските граждани, нямат право на отпуск.

Това да правим демонстрация колко сме работни без да вършим нищо, не е полезно. Има много работа за вършене и се надявам, че ще я вършим. Няма да разказваме за нея и да си водим безсмислени аналитични дебати. Притеснява ме, че аз не се чувствам пич и принизяването на тази аудитория и на тази институция е изключително обидно за всички които присъстват“, каза Кирова.

Явор Божанков пък обвини депутатите от ГЕРБ целенасочено бавят работата на Народното събрание:

Депутатите от ГЕРБ се държат като политически тролове и спират работата на парламента целенасочено“, каза Божанков.

Минути по-късно обаче предложение за прекратяване на дебата и преминаване към гласуване постъпи именно от ГЕРБ. Внесе го председателят на ПГ на партията Десислава Атанасова.

- реклама -