Парламентът на извънредно заседание в сряда

Парламентът ще има извънредно заседание в сряда след редовното си. Това стана ясно от заповед на парламентарния шеф Никола Минчев.

Тя идва, след като днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че внасят искане за дискусията. Темата й е ситуацията в Украйна и ескалиращото напрежение между НАТО и Украйна. Искането беше депозирано от 59 депутати от партията.

Така от НС обявиха по-късно днес, че Минчев свиква извънредно заседание на парламента на 26 януари от 15.30 часа. Темите са четири. Конфликтът между Русия и Украйна. Напрежението между НАТО и Москва. Ролята на България в процеса на вземане на решения в НАТО. А също разполагане на съюзнически въоръжени сили на територията на България.

В дневния ред е изслушване на премиера Кирил Петков и министрите на отбраната и МВнР Стефан Янев и Теодора Генчовска. Ще бъдат изслушани и ръководителите на ДАНС, ДАР и Военното разузнаване.

Председателят на парламента е решил да насрочи заседанието за сряда от 15.30 ч., за да може да бъде представена пълна информация по поставените въпроси, се уточнява в съобщението от НС.

Ден преди това – утре следобед, се събира Съветът по сигурността към МС. На 26 януари ще има заседание на правителството, на които ще бъдат обсъждани напрежението около Украйна и плановете на съюзниците в НАТО да укрепят източния фланг на Алианса.

- реклама -