Горанов

Парламентът изслуша министрите на вътрешните работи и на финансите за хакерската атака срещу НАП

„В хакнатите файлове от НАП се съдържат данни за стотици хиляди български граждани, техните имена, ЕГН и имена на български фирми с техните ЕИК.“ Това заяви пред парламента министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на изслушването си за хакерската атака срещу НАП.

Той повтори изнесените вече данни, според които вчера сутринта неизвестен към момента хакер е изпратил мейл до четири медии с препратка към сайта за споделяне на съдържание, където е наличен за сваляне архив с големина 1,84 гигабайта.

„В съдържанието на тези файлове са налични фрагментирани данни за стотици хиляди български граждани, техните три имена, ЕГН, адреси, комбинация от цифри, имена на български фирми с техните ЕИК и адреси, мейли, регистрационни номера на автомобили“, каза още Маринов.

Данните на гражданите са защитени, достъп до тях имат само четири медии

Това увери финансист номер 1 Владислав Горанов. Той бе категоричен, че разкриването или разпространението им ще означава сериозно нарушение на законодателството.

„Информацията продължава да бъде защитена, защото всеки, който я ползва попада под ударите на закона. Тя не е достатъчна за да се направи имуществен анализ на лицата, за които е разпространена информация. Съдържат се данни от данъчни декларации на физически и юридически лица“, обясни той.

Горанов бе категоричен, че България няма упреци към руската страна, независимо, че данните сочат, че атаката идва от тяхната територия.

„Свидетели сме на най-сериозната хакерска атака у нас. За съжаление подобни пробиви може да има и в много по-богати и информационни развити държави. Трябва постоянно да се води състезание с тези млади интелигентни и образовани хора, които искат да натриват носа на правителствата, а от друга страна да покажат своите способности“, каза още министъра пред парламента.

- реклама -