ваканция

Парламентът излезе в „предизборна ваканция“ за почти месец

Насред днешното пленарно заседание, парламентът изненадващо взе решение да се разпусне в „предизборна ваканция“. Предложението дойде от „Атака“ и за него гласуваха 93 народни представители, срещу 29 против и 12 въздържали се.

Едва събраха кворум

Народното събрание, чиито председател също е в предизборна кампания, тази сутрин едва успя да започне работа поради липса на кворум. Заседанието бе открито след 30 минутна почивка, в която депутати спешно бяха привиквани да се явят на работа.

Вносителят на предложението за дългата ваканция – Николай Александров от „Атака” обясни, че не е редно по време на кампанията за президентските избори, парламентът да се използва за политическа трибуна и агитация.

Почти месец без парламент

Според гласуваната почивка, парламентът е разпуснат до 4 ноември – петък. Тъй като обаче Народното събрание заседава само от сряда до петък, реално народните представители ще се върнат отново в пленарната зала на 9 ноември.

Първоначалната идея бе законодателният орган да не работи две седмици преди изборите.

Главчев: Ще наваксаме пропуснатото

Изпълняващият длъжността председател на НС Димитър Главчев, обясни, че предложението на „Атака“ за спиране на работата е било изненада и за него самия.

„Изненада бе и голямата подкрепа, но може би колегите народни представители виждат какво се случва в залата и са решили, че е по-добре да се работи нормално, когато няма предизборна обстановка, с което съм принуден да се съглася.“

Той обеща, че работата на парламента няма да остане несвършена и след ваканцията пропуснатото ще бъде наваксано ако се наложи и с извънредни заседания. Той обясни, че всъщност депутатите нямало да спират да работят по комисиите. Единствено нямало да има пленарни заседания и парламентарен контрол.

БСП: Поставяме под риск бюджетната процедура

5100024Левицата остро възрази срещу дългата предизборна ваканция и обяви, че започва да събира подписи за свикване на заседание на разпуснатото Народно събрание. Корнелия Нинова бе категорична, че подобна почивка е безпрецедентна в парламентарната практика и се прави от управляващите от страх и за да заглушат гласа на опозицията.

 „Искаме да отбележим, че няма друг такъв случай в историята на Парламента. Управляващите ги е страх от вотът на недоверие, както и от това министър Теменужка Петкова да бъде изслушана за миньорите в Бобов дол. Те се страхуват и заради темата за бежанците, както и за тази, касаеща споразумението с Канада. Ако парламентът работеше щеше да лъсне напълно лицето на това правителство“

ГЕРБ: Стига циркове!

От ГЕРБ обясниха, че те са били за по-кратка ваканция, но са подкрепили искането на „Атака“ защото им се сторило по-разумно.
4845030

Красимир Велчев: „Предложението за по-дълга ваканция дойде спонтанно, но го подкрепихме заради държанието на БСП. Не можем да търпим този цирк и да се уронва престижа на НС. Не е съгласувано, групата го реши, но ние сме депутати и също имаме право да вземем решение“

ГЕРБ нарекоха червените депутати партизани, които искали да правят кампания с държавни пари и да се возят на служебни коли. Нали затова имат субсидия, да си плащат кампанията от нея, критикува още Велчев.

ДПС: Управляващите бягат панически

5109768Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че прекратяването на пленарните заседания за толкова дълго време е политически гаф.

„ГЕРБ се крият от политическите дебати, лишават контрола на държавата при наличие на много тревожни геополитически процеси, включително и стачки в страната. Бягството от политическите дебати в НС и в обществото, е подмяна на конституционния ред и държавното устройство в страната“

„Ситуацията прилича на необявено извънредно положение в страната“, заключи Мустафа Карадайъ.

ДСБ: Бойко Борисов да свика извънредно заседание

Радан Кънев призова Бойко Борисов да свика народните представители на извънредно заседание каквото право му дава Конституцията или да понесе отговорността, че парламентът няма да работи.

Той обясни, че партията е готова да се подпиша под искането на БСП за свикване на заседание, ако в програмата има залегнало сформирането на комисия за АЕЦ „Белене“ и отпадане на ограничението за броя на изборните секции в чужбина.

- реклама -