оставки, министри, Народно събрание, гласуване ваканция депутати сграда

Парламентът излезе в отпуска

Парламентът излезе във ваканция.

Следващата пленарна сесия ще бъде в новата пленарна зала на Народното събрание. То ще бъде на 2 септември от 9.00 ч.

Заседанието бе закрито от заместник-председателя на Народното събрание Валери Симеонов.

Преди това последен в тази сграда отговори на въпрос министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Той каза, че за него е било чест да го направи и повтори клетвата от Конституцията, с която се заклеват депутати и министри.

Преди да излязат във ваканция народните избраници избраха трима нови членове на Комисията за водно и енергийно регулиране. Това са Владко Владимиров, Димитър Кочков и Георги Добрев, които положиха клетва.

Депутатите с пълно единодушия ратифицираха споразумението, което предоставя право на Европейската комисия да купува ваксини срещу коронавирус от името на страните-членки на Европейския съюз.

С 91 гласа „за“ бе приет на първо и второ четене Законът за изменение и допълнение на Закона за лечебните заведения. Целта на измененията е държавните и общински болници да получават допълнителни средства от МЗ, за да поддържат в готовността клиники и отделения по инфекциозни болести за оказване на медицинска помощ при епидемично разпространение на заразни заболявания. От ГЕРБ предлагат субсидии да могат да получават и лечебни заведения с държавно и/или общинско участие, както и всички останали, в които има инфекциозни отделения.

На първо четене мина и Законопроектът за изменение на Закона за Министерството на вътрешните работи. Той предвижда полицаите да получават възнаграждение, а не допълнителни почивни дни.

Най-вероятно това ще бъде и последен ден в историческата сграда на Народното събрание.

От есента те ще трябва да заседават в сградата на Партийния дом, която след промените от 10 ноември 1989 г. бе предоставена за нуждите на българския парламент. Там в продължение на години течеше ремонт, за да бъде пригодена за пленарни заседания.

- реклама -