Александър Андреев ЦИК

Парламентът избра Александър Андреев за председател на ЦИК

Със 119 гласа „За“, 54 „против“ и без „въздържали се“ депутатите определиха Александър Андреев за председател на ЦИК.

Изборът на нов председател на специализирания орган се наложи след като на 27 август досегашният председател на ЦИК Стефка Стоева подаде оставка. Останалите партии в парламента не се възползваха от правото си да излъчат кандидатура, с което на практика Андреев остана единственият кандидат.

ЦИК ще приложи законът, какъвто е приет от законодателя.

Това каза Александър Андреев по време на изслушването си.

„Благодаря за тази чест, че мога от тази трибуна да отговоря на въпросите, които бяха поставени. Бих искал, ако ми позволите да тръгна отзад напред. По отношение на това коя организация ме е номинирала. Това е федерацията на независимите студентски дружества, която е член на Обществения съвет на ЦИК. Нейният председател беше председател и до септември месец на обществения съвет към ЦИК. През 2014 г.,когато беше учреден обществения съвет, нейн представител беше проф. Друмева.

Оттам нататък не бих искал да влизам по отношение на въпросът, отговорите, да коментирам оставката и мотивите на предходният председател г-жа Стефка Стоева. Мотивите за подаването на оставка са лични от страна на г-жа Стоева и ако е необходимо, тя сама би могла да ги обясни или да даде отговор защо е напуснала“, заяви още Андреев.

„На третият въпрос, който беше поставен по отношение на въпросите, които бяха поставени и свързани с изпълнението на ИК. ЦИК колективен орган, който организира и произвежда избори. В тази връзка на тези въпроси, които бяха поставени тук от тази трибуна към мен, не бих могъл да дам аз отговор, защото те са решение на колективният орган, а именно на ЦИК. Това, което ЦИК ще направи е да приложи законът, какъвто е приет от законодателя“, посочи още той.

Против кандидатурата му гласуваха единствено депутатите от левицата, както и отделилите се от нея наскоро шестима души.

„Трябват ни 10 хил. машини, а сроковете ни притискат“, обяви по време на дебатите Надя Клисурска, според която новоизбраният председател не дава категоричен отговор на това дали машинният вот у нас трябва да се обезпечи със закупуване или наемане на технически устройства. Според нея той се крие зад колективната отговорност на комисията, която приема решения с две трети мнозинство.

От ДПС обявиха, че подкрепят избора на Андреев, защото алтернативата да няма избран председател гарантира хаос в този важен държавен орган. Според тях обаче ЦИК няма да успее да се справи с прехвърлената ѝ отговорност за обезпечаване на машинния вот, тъй като не разполага със сгради, с достатъчна работна площ, както и достатъчно професионална администрация.

„Стоварването на отговорността на друг е присъщо на случайно попадналите във властта“, разкритикува управляващите лидерът на партията Мустафа Карадайъ.

По-късно от БСП поискаха и конкретни отговори на няколко въпроса, адресирани към Александър Андреев. „Има ли нужда от още промени в Изборния кодекс? Колко точно машини ще вземе ЦИК? Те ще се наемат или купуват? Колко ще струва това на бюджета?“ – попита лидерът на левицата Корнелия Нинова, която подчерта: „Изборът на председател не е просто едно кадрово решение, той е цялостен процес, необходим за прозрачни и честни избори“.

 

- реклама -