оставката

Парламентът гласува оставката на кабинета (СНИМКИ, ВИДЕО)

Парламентът гласува оставката на кабинета „Борисов“ 2. Това стана с гласовете на 218 депутати. Нито един от присъствалите в залата не гласува „против“, двама се въздържаха. Те са от партия ГЕРБ.

Бойко Борисов

Оставката бе подадена на 13 ноември вечерта, след като станаха ясни резултатите от изборите и официално депозирана в Народното събрание на следващия ден.

Бойко Борисов е единственият в съвременната ни история, който два пъти става премиер на страната и два пъти подава оставка преди края на мандата.

Парламентът прие оставкат ана правителството

Цветанов: Алтернатива на ГЕРБ реално няма

Алтернатива на ГЕРБ реално няма. Ще загубим ценно време и накрая пак ще управлява ГЕРБ и в парламента ще са сегашните партии. Няма да участваме в популистки сценарий и няма си играем със страховете на хората. Това заяви по време на дебатите в пленарната зала председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Днес вече ние нямаме възможност да кажем, че стабилността ще продължи, добави Цветанов. „Премирът е истински държавник и ние се съобразихме с всички, които  формираха мнозинството в парламента… Ако бяхме лоялни и спазвахме договорките, трябваше да има много по-голяма подкрепа за правителството… никой не наруши дисциплината, когато трябваше да има подкрепа за всички министри…“

Цветанов подчерта, че „вечната дружба на БСП и ДПС“ се е показала и на тези избори, а ГЕРБ е единствената партия, която не е била зависима от Движението за права и свободи.

Според Цветанов ГЕРБ и техните партньори от ПФ и РБ, без Радан Кънев, и сега са спечелили електоралната подкрепа на над 1,6 млн. души. „Победители на тези избори няма, победители са Патриотичният фронт и Веселин Марешки“, заключи Цветанов.

Нинова: БСП няма да подкрепи бюджета

БСП ще гласува за оставката на правителството. Загубихте категорично изборите, а ние спечелихме категорично тези избори, не сами, а заедно с народа си. Това каза от парламентарната трибуна лидерът на левицата Корнелия Нинова.

„Нашата партия прояви мъдрост да издигне надпартиен кандидат“, посочи Нинова и заяви, че БСП се гордее с тези победа, но тя не е повод за самодоволство. „Вие не направихте нищо, за да има икономика. Европарите изтекоха в магистрали, а не в производство“.

Според Нинова има две основни задачи – оставката на правителството и предсрочните парламентарни избори. „В този парламент сме опозиция и ще останем такива докрай“, добави тя.

По думите й, БСП няма да подкрепи приемането на бюджета и да стане съучастник на ГЕРБ в това.

Патриотите искат нов кабинет на ГЕРБ, но с друг премиер

„Изминалите избори бяха вот на недоверие срещу личността на Борисов. Само това обяснява стабилното мнозинство на гласувалите. Има едно изхабяване на лидерството и в лицето на Бойко Борисов хората решиха да нанесат звучен удар. Правителството трябваше да продължи да работи в същия диалог с парламентарните партии”.

Това заяви лидерът на НФСБ и съпредседател на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

Не съм съгласен и с оценката за изборите, те не бяха толкова за избори на президент, колкото вот на недоверие към кабинета на Борисов. Само това означава големият вот за Радев и хората нанесоха удар чрез гласуване срещу Бойко Борисов.

„Призовавам ГЕРБ да се включи в съставянето на служебен кабинет и той да бъде в почти същия състав, като този, но с друг министър-председател. Така ще се избегне хаосът и дестабилизацията на страната“.

 

Симеонов препоръчва да не се допуска драстична промяна и 1 година служебно правителство.

Реформаторите с положителна оценка за кабинета и своите министри

Оценката ни е строго положителна, както за цялото правителство, така и за нашите конкретни министри. Това каза председателя на ПГ на РБ Найден Зеленогорски. Той  подчерта, че от Реформаторския блок (РБ) са правили реформи, за които носят отговорност.

Зеленогорски обяви, че РБ е алтернативата. Според него блокът не тича по затворена писта, а се стреми да върви в умерена крачка, без да бърза.

„Решенията в политика не са спринт или надвикване, а маратон. Макар и бавно се вижда, че предложенията на РБ накрая се приемаха в НС. Днес обаче в дневния ред на това НС гласуваме и оставката на кабинета „Борисов 2“.

Зеленогорски обяви, че Блокът ще подкрепи тази оставка и предупреди, че държавата ще поеме по несигурен и опасен път.

Радан Кънев призова за приемане на бюджета

Хората виждат построеното, но виждат също откраднатото и безнаказаното, заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев. Той припомни, че в началото на мандата е настоявал партиите предварително да уговорят кратък мандат на управлението и насрочване на избори за Велико Народно събрание заедно с президентския вот. Ако това беше станало, сега ситуацията щеше да е друга, посочи той.

Кънев призова за подкрепа на бюджета, за да не спират увеличението на учителските заплати и модернизацията на армията.

ДПС: Управляващите ни пренебрегнаха заради краткосрочни политически цели

Краят на правителството беше предначертан, въпросът е какво следва. Това каза от трибуната на Народното събрание председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ. Той обясни, че резултатите от тези избори са разчетени драматично от управляващата партия и са довели до оставката на кабинета.

„Този резултат беше ясен още при съставянето на кабинета. Оставката на кабинета „Орешарски“, след платени протести, беше в името на плавния преход към стабилност. Не се получи. В резултат беше сформиран най-шареният парламент в демократичната история на страната. Възприе се странната управленска формула, при която основният политически субект допусна създаването на мнозинство на противопоставянето, съставянето на анти ДПС коалиция“.

 

Основната политическа сила пренебрегна изразената позиция на ДПС за подкрепа на дясно правителство с единственото условие в него да не участват крайни националистически формации, коментира Карадайъ.

„След оставката на Борисов следват много неизвестни. Затова ние от ДПС предлагаме да използваме единството, за да изградим нова структура на сигурността на държавата. Имаме нужда от нов обществен договор между политиците и обществото”.

Председателят на ПГ на ДПС призова отговорните политически сили за общи действия и недопускане на парламентарна и политическа криза в страната и обяви, че ДПС ще подкрепи бюджета.

ДОСТ иска свикване на Велико народно събрание

„Борисов дойде на власт с ангажимента, че ще бъде алтернатива на всички партии„. Това заяви лидерът на ДОСТ Лютви Местан.

„Тъжният извод днес за премиера може да се представи с максимата, че наистина няма нищо по-лошо от непоисканото добро. Борисов днес е предаден от всички, с които потърси съгласие, дори когато те не го заслужаваха“.

 

Задава се политическа и парламентарна криза. Ясно е, че парламентарните предсрочни избори са неизбежни. Въпросът е дали те да бъдат за обикновено Народно събрание или Велико, уточни той.

Едва ли скоро ще има по-благоприятна среда за търсене на съгласие за провеждане на Велико народно събрание, завърши той.

АБВ е за нова Конситуция

АБВ е за нова Конституция и свикване на Велико Народно събрание. Това обяви депутатът от партията Светослав Белемезов. Той допълни, че формацията на бившия президент Георги Първанов е в състояние да подготви вариант за нова Конституция и да участва в консултации по темата.

Той настоя за много по-дълбока промяна в избирателната ситема, отколкото заявената в референдума от 6 ноември:“Мажоритарният вот, задължителното гласуване, финансирането на партиите са само част от инструментите към постигането на тази цел, обясни Белемезов.

- реклама -