Белене

Парламентът даде зелена светлина за рестартиране на АЕЦ Белене с огромна подкрепа

Рестартирането на АЕЦ „Белене“ получи сериозна подкрепа в Народното събрание и даде зелена светлина за размразяването на проекта. За развиването на ядрена енергетика с реализирането на този проект се обявиха от всички парламентарни групи, с изключение на ДПС.

Депутатите приеха предложението на управляващите от ГЕРБ да започнат действия за намиране на стратегически инвеститор и отхвърлиха това на БСП, което предвижда отпадане на мораториума, наложен от парламента през март 2012 г.

„За“ гласуваха 172 депутати, „против“ бяха 14, други двама се въздържаха

Белене

Вносителите от ГЕРБ обясниха, че внесения от тях вариант предвижда да няма участие на държавата под никаква форма в проекта, а преговорите с потенциалните инвеститори да се водят от енергийния министър.

Самата Теменужка Петкова коментира минути преди вота от парламентарната трибуна, че е нужен широк консенсус сред депутатите, защото проектът е от национално значение. „Въпросът е как по най-добрия начин да защитим нашите национални интереси. Политиката на ЕС беше коренно различна навремето, за разлика от тази, която заявява днес. Сега има и реален инвеститорски интерес от големи компании“, обясни министъра на енергетиката.

Тя призова народните представители да дадат зелена светлина за рестартиране на проекта, защото в противен случай „над 3 млрд. лева на данъкоплатците ще отидат на вятъра“.

Китайската държавна ядрена корпорация, както и руския „Росатом“ очакваха с интерес решението на парламента

С първите се преговаря от няколко месеца, като китайците вече са заявили, че са готови да участват в обществена процедура. Русия също не е равнодушна към проекта – „Росатом“ има готовност да започне преговори за АЕЦ „Белене“ веднага след като види какво ще бъде решението на парламента, заяви днес директорът на руската компания за Централна Европа Вадим Титов, който участва в международна ядрена конференция, организирана от БУЛАТОМ край Варна. „Тъй като този проект е разработен от нас, оборудването е произведено от нас и под наш контрол, е логично този проект да бъде довършен от нас, ако се реши той да бъде построен”, посочи той.

АЕЦ Белене

Още от дебатите в парламента

„Следващите 20 години ще се случи сериозна крачка – извеждането от производство на двигателите с вътрешно горене. Това ще се случи и в много държави вече се говори за него. Елементарни разчети показват, че за 500 000 автомобила със среден годишен пробег, за да се движат въобще, е необходим един 1000-мегаватов блок. Помислете си какво ще стане, когато минем на електромобили“, аргументира необходимостта от реализирането на проекта Иван Генов от БСП.

В хода на дебатите председателят на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов изведе на преден план нуждата от проверка на пазарния интерес към реализирането на АЕЦ „Белене“. „Вариантът, който сме предложили, е добър подход“, смята той.

„Да не се отмени решението на парламента от март месец 2012 година е лицемерие“, подчерта Жельо Бойчев от БСП, който смята, че с предложението си ГЕРБ „връзва ръцете“ на енергийния министър в преговорния процес. Колегата му Красимир Янков призова изпълнителната власт да започне работа по реализацията на проекта, което е икономическо изгодни за страната ни.

От „Обединени патриоти“ също подкрепиха развитието на ядрената енергетика чрез реализирането на АЕЦ „Белене“ на пазарен принцип, но призоваха за гаранции, че потребителите няма да плащат по-скъп ток. „Задачата ни днес е да покажем, че мислим за бъдещето и сме единни в това отношение. Даваме сигурност на бъдещите инвеститори, че Народното събрание подкрепя изграждането на проекта. От това по-голяма гаранция едва ли може да се даде“, категоричен бе Искрен Веселинов.

Предложението на ГЕРБ получи подкрепа и от ПГ на „Воля“. Лидерът на партията Веселин Марешки определи проекта за АЕЦ „Белене“ като „надграждащ и полезен за българския народ“ и потвърди, че ще получи подкрепата на групата в пленарна зала.

Дебатът премина без присъствието на министър-председателя

„Премиерът го няма. За мен този дебат е подвеждане на Народното събрание. Няма политическа воля“, каза от парламентарната трибуна Рамадан Аталай от ДПС. Според него в хода на дебата не е било изяснено и каква е необходимостта на страната ни от нови мощности. „Ситуацията е много тежка, защото нямате баланс в енергетика“, обърна се той към управляващите.

- реклама -