изтребители

Парламентът даде разрешение за преговори със САЩ за купуването на нови изтребители – ВИДЕО

Парламентът одобри Министерският съвет да подготви международен договор и да проведе преговори с правителството на Съединените щати за придобиване на нов тип боен самолет F-16V Block 70.

Проекторешението бе прието с гласовете на 130 народни представители, 84 бяха „против“ и нито един „въздържал се“.

94 народни представители от ГЕРБ подкрепиха предложението, 66 народни представители от БСП гласуваха „против”. От 25 гласували представители на Обединени патриоти – 11 гласуваха „за”, 14 „против”.

Всичките 23 депутати на ДПС гласуваха „за”, четиримата депутати на „Воля” гласуваха „против”. Двамата независими депутати също гласуваха „За”.

В заключителните си думи от парламентарната трибуна преди гласуването, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви:

Няма шведски или съветски, F-16 е най-добрият за българската армия. За да има баланс на силите в региона, България трябва да купи най-мощното оръжие.

 

 

 

 

 

 

 

„Разходите по проекта за инвестиционен разход за изтребители са в рамките на плана за 2% от БВП, те не са допълнително от бюджета за пенсии, образование, здравеопазване. Това е лъжа, нека да бъде чуто ясно!“, категоричен бе Каракачанов.

Той подчерта, че с днешното решение не се сключва сделка, а само се стартират преговорите със САЩ. По отношение на цената Каракачанов подчерта, че нейното отклонение може да бъде само в рамките на полученото вече предложение. „Ние имаме таван, имаме уверение, че таванът ще бъде свален“, допълни военният министър.

В рамките на проведеното гласуване депутатите отхвърлиха предложението на Атака преговори да бъдат проведени със всички държави, които имат предложени към страната ни, включително и Русия, както и в преговорния екип да влязат и народни представители – по един от всяка парламентарна група.

Посолството на САЩ приветства днешното решение на правителството

Съгласно приетото днес решение преговорният екип трябва да бъде създаден от министър-председателя, а в него задължително ще влязат министрите на отбраната, икономиката, финансите и външните работи. Предвижда се още договорът да може да се отклонява от задължителните изисквания, посочени в актуализирания проект за инвестиционен разход, приет с решение на парламента

Освен преговори, парламентът възложи на Министерския съвет да подготви проект на международен договор с правителството на САЩ

Проекторешението предвижда министър-председателят да създаде организация за преговорен екип за подготовка на проекта за международен договор. В предложението изрично е посочено, че при изготвянето на проекта за договор от българска страна задължително в преговорния екип трябва да участват министрите на отбраната, на икономиката, на външните работи и на финансите. Като точка от предложението е и проектът за международен договор да може да се отклонява от задължителните изисквания, посочени в Актуализирания проект за инвестиционен разход за придобиване на нов тип боен самолет, приет с предходно решение на Народното събрание. В мотивите се посочва, че членството на България в НАТО е стратегически избор на принадлежност към евроатлантическата архитектура за сигурност и е ключов приоритет на правителството. Страната ни вече 15 години се ползва от преимуществата на членството в Алианса.

Вносителите посочват, че предвид рисковете и заплахите за сигурността на страната, не може да се позволи по-нататъшно забавяне на модернизацията на ВВС, а придобиването на нов многоцелеви изтребител като F-16 ще издигне на ново качествено ниво бойните способности на българската бойна авиация. Докладът за избор на нов многоцелеви изтребител за Военновъздушните сили бе внесен в края на миналата година в Министерския съвет от министъра на отбраната Красимир Каракачанов и от министъра на икономиката Емил Караниколов. Документът е изработен от междуведомствената експертна комисия и политико-военната група за избор на нов изтребител. Парламентът отхвърли и предложението на лидера на „Атака“ Волен Сидеров страната ни да преговаря с всички държави, които имат интерес и с Руската федерация, както и ако се стигне до сделка между САЩ и България за F 16, самолетът да бъде предоставен безвъзмездно.

Как протекоха дебатите предхождащи решението – вижте тук

- реклама -