мандат
сн. БГНЕС

Парламентарната рулетка се завърта: ГЕРБ/СДС получават днес мандат за съставяне на кабинет

На 20 април 2021 г., от 13.00 часа президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарна група в 45-ото Народно събрание.

По волята на избирателите най-голямата ПГ в 45-то Народно събрание е на ГЕРБ/СДС.

Вчера цял ден на на „Дондуков“ 2 се проведоха консултации с всички парламентарно представени формации преди днешното завъртане на рулетката с мандатите. От ГЕРБ обявиха пред държавния глава, че са готови да излъчат състав на Министерски съвет, който много бързо може да започне работа по справяне с предизвикателствата, увери председателят на парламентарната група на ГЕРБ/СДС Десислава Атанасова.

Тя каза, че ГЕРБ ще действат бързо и вероятно ще обявят решението си по-рано от срока от 7 дни, който е поставен от Конституцията.

Очаквано на консултациите при Румен Радев, останалите партии потвърдиха, че нито една от тях няма да подкрепи правителство на ГЕРБ/СДС при гласуването му в пленарната зала. Това изключва всички възможности групата на спечелилите изборите да събере мнозинство от 121 депутати, тъй като сами разполагат едва със 75 народни представителите.

Правителство на Слави Трифонов – сценаристите мълчат?

Втората политическа сила – „Има такъв народ“, начело с популярния телевизионен водещ Станислав Трифонов, засега изглежда единствената, с чийто мандат може да бъде излъчено правителство. Нейните представители на днешните консултации отново бяха лаконични. „Ние ще направим това, което сме казали още преди изборите. Ние в коалиции с партии от статуквото няма да влизаме“, посочи заместник-председателят Тошко Йорданов, според когото, ако изобщо се стигне до кабинет, той ще е с другите две партии от протестите – „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“. „Когато мандатът стигне до нас, ще ви дам отговор“, каза още той.

Подкрепа за партиите на протеста за излъчване на правителство заявиха още от ДПС, откъдето разчитат резултатите от парламентарните избори като желание за промяна у избирателите.

БСП също е готова да даде подкрепа за кабинет с мандат на „Има такъв народ“, без да участват в него, но при определени условия. „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ също декларираха принципна подкрепа за такова правителство.

- реклама -