Петима в битката за поста: Казусът „Без шеф на НС“ блокира парламента (Видео + Обновена)

Петима в битката за поста: Казусът „Без шеф на НС“ блокира праламента. След почивка, новите депутати се върнаха отново в пленарна зала, за да се опитат да решат конституционната криза, която бе породена от двата неуспешни опита да изберат председател на НС. Заседанието беше подновено близо час след прекъсването.

Петима станаха кандидатите за председател на

Народното събрание, след като процедурата по избор стартира отново. Това се наложи, след като парламентарен шеф не бе избран и на балотажа, на който отидоха Росен Желязков от ГЕРБ и Никола Минчев от ПП.

След дълга почивка и умуване депутатите се събраха, за да решат как да излязат от патовата ситуация, която не позволява реално започване на работата на това НС. Водещият заседанието Вежди Рашидов се обърка и

обяви, че за него това е нов тур на избора.

Така към досегашните кандидатури, които бяха потвърдени отново от партиите – Желязков, Минчев, Кристиан Вигенин от БСП и Петър Петров от „Възраждане“, ДПС издигна Йордан Цонев.

В момента текат разискванията по новата процедура за избор на председател на 48-ото Народно събрание. Предстои провеждането на нов избор.

Очевидно всички думи, които бяха казани

при откриването след клетвата, или не са били чути, и не са били разбрани. На път сме да сътворим конституционна криза и още една власт да бъде блокирана, обърна се към колегите си Десислава Атанасова от ГЕРБ. Според нея сега било времето заявката кой ще бъде управляващ и кой опозиция, кой как ще се държи – като конструктивни или анархисти, да бъде изпълнена със съдържание.

Изборът на председател е норма,

с която сме се съобразявали и тези, които имаме опит, и тези, които са нови в тази зала, са длъжни да спазват, каза Атанасова. Тя напомни, че в 47-ото НС ГЕРБ не излъчиха кандидат за шеф. Съветвам всички ни за повече разум, защото законодателният орган не би могъл да функционира без председател всички говорихме за кризи, отговорност и решения – как ще работим, как ще се изберат комисии, при условие, че не можем да се разберем по елементарно нещо – избор на шеф, обясни шефката на депутатите от ГЕРБ.

Глас народен, глас Божи,

напомни Атанасова, че правото на първата група е да излъчи председател. Тя поиска преосмисляне поведението на групите и да не продължават да рушат не само парламентаризма, но и устоите на държавата.

Благодаря ви за тази леко назидателна лекция. Изборът на председател на първото заседание не е норма, а закон. Ние ясно обявихме 3 дни по-рано, че ще имаме кандидатура, обясни в отговор Асен Василев от ПП. Напомни, че ГЕРБ са гласували против кандидатурата на Никола Минчев в предишния парламент, това било нормално за опозицията.

Най-нормалното е най-голямата сила

да си осигури мнозинство за избор на председател и кабинет, обясни Василев. И напомни, че ПП са провели предварителни консултации, договорили са политики още преди да се стигне до старта на парламента.

Да се издигне председател, с надеждата,

че опозицията ще го подкрепи, е или наивност, или се разчита на задкулисни договорки. Ние такива не правим, поне си говорим по дивани и сараи, каза Василев. И отново номинира Никола Минчев.

Доайените трябва да даваме тон, а ДПС е доайен, защото е била във всички Народни събрания от най-новата ни държава, включи се Йордан Цонев.  Той критикува Асен Василев. Нито едно НС, с изключение на предходното, не и имало мнозинство преди старта. Винаги се избира първо председател, след това тук се търсят разговори и формиране на мнозинство. Не си позволявайте квалификации и сараи, не дърпайте този език, призова го Цонев.

Той определи като абсурд случващото се в залата.

Никой от нас не е обещавал в предизборната си програма, че ще блокира работата на НС още в първия ден. Всичко, което имате да кажете като платформи, програми, може да стане след като се конституира парламентът, изрази Цонев учудване от запъването на „Промяната“.

Има време да кажете ГЕРБ и ДПС какви са, и ние да ви кажем ние какви сте. Не е днес денят – днес тук трябва да бъде избран председател, критикува ги Цонев.

Не сме доайени, но не можем да приеме България да се управлява така, скочи Кирил Петков. Той напомни, че са заявили, че са конструктивна опозиция, но няма да правят безпринципни договорки.

Петков призова ГЕРБ да отстъпят встрани,

ако видят някой, който може да спечели доверието на това НС. Не можете да имате председател, който няма поне 51% подкрепа, обясни съпредседателят на ПП.

В политиката освен нови неща, има континуитет – след като казвате, че не приемате старите партии, в какво НАТО и какъв ЕС се кълнете, отвърна му Цонев. Тук има партии, които са причина България да е член в тях. Говорим за континуитет в институциите, допълни той.

Промяната има две посоки – към добро и лошо.

В следващото заседание ще ви обясня каква промяна сте вие, обърна се Цонев към ПП.

Правилата не може да дерогират конституцията, качи се на трибуната Радостин Василев от ПП и предизвика повиквания от залата.

Да гласуваме председател.

Много рано започвате, ще имате време, като в детската градина, да се каже кой е отличник. Нямам опит, опитвам се да бъда точен и да председателствам възпитано, опита се да овладее залата Рашидов.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска да се подложат на гласуване отново правилата и да се спази цялата процедура отначало, за да няма оспорване.

При тази остра конфронтация

между първата и втората кандидатура, изборът на Кристиан Вигенин е едно добро решение за излизане от кризата, обясни Нинова.

Трябва да се издигнат номинации за личности, които могат да обединят хората, диалогични са, препотвърди номинацията на Никола Минчев Андрей Гюров от ПП. И го определи като „номинацията на хората“.

Явно не сме готови да чуваме и разбираме

какво ни говорят опонентите. И съгласието го разбираме само около своята правота, вместо да търсим общото право и това на опонентите, критикува колегите си лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Уроците не са научени и поеките не са извлечени, особено от тези в последната година и половина, обясни той. И посочи основният проблем – липсата на диалог. След като го преодолеем, ще можем да решаваме проблемите на хората, допълни той.

Много е лесно да се каже – аз ще бъда опозиция,

и в един момент по определена тема да създаваме криза. Днес е първият ден, тепърва ни позволи да направим с тази структура, която е по волята на суверена, да търсим мнозинство. Ако успеем да намерим мнозинство и за правителство, би било още по-добре за държавата, каза Карадайъ.

Лидерът на ДПС даде пример как са гласували от партията за председател в предходните парламенти, а накрая издигна Йордан Цонев.

Можем да удължим процедурата с час, два, до полунощ,

дни и седмици като символ на зациклилата демокрация, включи се Томислав Дончев от ГЕРБ. Той повдигна въпроса колко струва един час работа на НС. Изобщо не е евтино, и въпросът е кой ще плати сметката.

Има една стара максима – че е лошо всички да са в управлението, защото тогава народът е в опозиция. Но по-лошо е всички да са в опозиция,

защото тогава не знам народът къде е,

коментира Дончев.

Последва реплика на Искрен Митев: „Няма да си оттеглил кандидата. На ПП няма да дадем никаква отстъпка оттук нататък. Получи хубавото време, когато ви смятахме за млади, вече ви смятаме за глупави. Не искаме от вас нищо вече. Не ни съветвайте,

нямаме нужда от ваши акъл, видяхме го 8 месеца.

Този парламент в първия си ден вече 2 спъват. И ако продължим по този начин – нека отиваме на избори на 25 януари. Няма смисъл да губим времето на хората, бюджет може да се приеме през март. Но отговорността е ваша. Втората политичедка сила не е опозиция, защото опозицията няма – или имаш председател на НС и тръгваш да правиш мнозинство, или не искаш да имаш общо с управлението. Ще стоим тук ако трябва 4 дни, но няма да отстъпим на този рекет, който продължава 2 години. Направихте хората на маймуни“, заяви още Митев.

ГЕРБ са готови да останат в парламента ако се наложи

и четири дни. Но няма да отстъпим на този рекет и да оттеглим кандидатурата на Росен Желязков за председател на 48-ото Народно събрание, обяви от парламентарната трибуна Тома Биков.

И пети път да отидем на избори, пак ще има сходно НС.

Трябва да се разберем и разчетем правилно волята на избирателите – вместо конфронтация, те предпоставиха диалога и търсенето на единение, каза Мустафа Карадайъ. И призова да се решават проблемите на хората.

В 3 поредни парламента тук влизат политически сили, чиято единствена задача е да разбият политическата система и парламентаризма до основи. Това е съсипия, критикува Радомир Чолаков от ГЕРБ. Двете вече ги няма, сега е третата, допълни той. И попита защо БСП и ДБ, като системни партии, позволяват това да се случи.

ДБ и БСП нямат нищо против да разговарят с ГЕРБ,

но първо искат да получат унижение. Нямам нито една причина да се унижавам пред вас, нито ГЕРБ. Ние уважаваме вашите избиратели, няма да позволим вие да унижавате нашите. Зад наспима 650 хиляди души – нямаме причина да ви позволим да ги унижавате, само за да доставите на някого удоволствие, коментира той.

Чолаков се обърна към Стефан Янев и попита как може да позволи 10-15 души да разделят всички.

Духът на единението се е изправил пред духа на

разделението, да видим кой ще продължи, заключи депутатът от ГЕРБ.

Ние не искаме от вас унижение, уважаваме избирателите на ГЕРБ,  на ПП, уважаваме всички граждани. Това, което искаме, е покаяние. За да има прошка, първо трябва да има покаяние, отвърна Асен Василев. Искаме от вас да излезете и да кажете – тук сбъркахме, като рекетирахме бизнеса и

оставихме пенсионерите без увеличение,

като свалихме правителство, съставено трудно във фрагментиран парламент, без да имаме план какво ще правим след това, допълни той.

12 години водим битка срещу този модел на управление. Не искаме да унижение нито вас, нито избирателите ви, но искаме те да разберат какво подкрепят, отвърна пък Георги Свиленски от БСП. Няма как да си променим мнението, защото имате 650 хиляди избиратели. Ние имахме 900 хиляди в 44-ото НС, но не говорехме за унижение, допълни той.

Споровете в пленарната зала станаха много ожесточени

за това кое управление е било по-добро и кое по-лошо, колко дълг има държавата и има ли пари за пенсии.

Истинската причина за това, което се случва е, че Борисов не иска да се оттегли от политиката, а вие го защитавате, скочи Кирил Петков от ПП.

Явно ще си преподаваме уроци – първо се оттеглят

лидери на партии, които са загубили, а вие сте още тук. А и дали ще смени лидерът си, решава партията. Вие не сте член на ГЕРБ и не знам дали ще ви приемем, защото имаме тест за почтеност, отвърна му Тома Биков.

Вежди Рашидов призова да се спре този бедсмислен спор и да се гласува. Ако вие 4 дни нямате какво да правите, аз не съм като вас свободен човек, обърна се той към депутатите.

Доайенът на 48-ото НС Вежди Рашидов яко се разгневи

на младоците от „Продължаваме колегата”. Откъде тая омраза, бе колеги, откъде дойдохте с тая омраза, възмути се Рашидов. Не мога да ви търпя 4 дена тука, аз не съм свободен човек като вас. Дръжте се като държавни мъже, призова Рашидов.

И се обърна персонално към Асен Василев: Като говорите за крадци, назовете ги. Кой е крадецът, аз ли съм крадец?

 

Какво казват юристите?

Депутатите не могат да приключат днешното първо зааседание на 48-о Народно събрание, докато не изберат председател на парламента. Това повелява чл.76 ал. 3 от Конституцията на Република България, разясниха пред „Стандарт“ от различни политически сили.

Преди това обаче работата на народните избраници

зацикли заради безпрецедентната ситуация председател да не бъде избран дори и след повторното гласуване. Това стана така, тъй като нито кандидатът на ГЕРБ-СДС Росен Желязков, нито претендентът на ПП Никола минчев не събраха изискваните от основния закон 121 гласа.

Въпреки твърденията на някои депутати от ДБ като Атанас Атанасов и Христо Иванов, че може да бъде открита нова процедура по избора, такова положение не съществува в нито един закон, включително и в основния. Те са твърди, че при отварянето на нова процедура отново ще застанат зад кандидатурата на Никола Минчев.

Затова поредната почивка на депутатите,

които обсъждат как да процедират оттук нататък продължава много над обявените 15 минути. Вероятно се чака мнението и на конституционалисти, за да се реши как народните избраници да продължат нататък.

При всички случай днешното заседание на парламента не може да приключи без избор на председател.

Правилата, по които се избира председател

са въпрос на автономия на народните представители. Изходите са няколко и подлежат на договорка в пленарна зала, заяви конституционалистът доц. Наталия Киселова по БНТ.  По думите ѝ е възможно да има нов тур от номинации, респективно гласувания.

„Могат да се приемат нови процедурни правила, да се допълнят съществуващите или тези двама кандидати отново могат да бъдат подложени на гласуване. Без председател не може да се продължи нататък с каквото и да е от парламентарната работа“, допълни доц. Наталия Киселова.

- реклама -