Парламентарна криза и масови протести в Полша- СНИМКИ

Парламентарна криза и масови протести в Полша. Хиляди недоволни граждани блокираха сградата на парламента тази нощ.

Protest in Sejm against new media regulationsСтотици охраняващи полицаи се наложи да проправят път със силови методи, за да изведат през тълпата лидера на управляващата партия  „Право и справедливост” Ярослав Качински.

Той напусна района в автомобил, който потегли в конвой заедно с колата на премиера Беата Шилдо.

Protest in Sejm against new media regulationsСилите на реда са използвали дори сълзотворен газ, за да изведат управляващите от парламента

По-рано през деня три опозиционни партии („Гражданска платформа”, „Полската модерна партия” и „Полска народна партия”) обвиниха управляващата „Право и справедливост”, че нарушава Конституцията, след като председателят забрани на медиите да записват гласуването за бюджет 2017 г и реши то да се проведе в друга зала при затворени врата.

Protest in Sejm against new media regulationsНо това бе само началото

Причина за ексалацията на напрежението бяха планираните нововъведения, предложени от ръководството на Сейма (долната камара на парламента), според които от 2017 г. само 5 телевизии ще имат правото да записват и отразяват пряко парламентарните заседания. Всички останали, които не разполагат с официална акредитация няма да бъдат допускани в сградата. Освен това на журналистите няма да им бъде позволено да публикуват в медийното пространство снимки и видеоматериали на политици, които нарушават правилата. Единственият достъп до подобни материали ще се предоставя от парламента.

Днес протестите ще продължат пред президентството.

- реклама -