скандали, депутатите, годината,

Френското предложение за РСМ влезе в дневния ред на НС (На живо)

Парламента обсъжда Северна Македония.

Депутатите разглеждат три проекта на решения за одобрение на предложения от Френското председателство на Съвета на ЕС проект на Преговорна рамка за членство в ЕС на Република Северна Македония. Вносители на трите проекта са ДПС, ГЕРБ-СДС и Христо Иванов.

Депутатът от „Възраждане“ и заместник-председател на Комисията по външна политика Ангел Георгиев предложи точка 1 от дневния ред да отпадне, защото „няма промяна в политическата обстановка в РС Македония“.

„РСМ не се е реформирала. В настоящия си вид този парламент морално е фалирал и не може да вземе решения по такива фундаментални въпроси за десетилетия напред“, каза Георгиев.

Според него не е държавническо предложения, внесени в 12 без 10 секунди, да бъдат обсъждани с такава лекота.

„Не може нещо толкова важно да бъде разглеждано за половин час, да бъде входирано вчера и да се гласува днес“, каза още Георгиев.

Неговото предложение бе отхвърлено с гласовете на 188 депутати и подкрепено от едва 12.

Лидерът на партия “Възраждане” също коментира от парламентарната трибуна. “Българският национален интерес е България да бъде свободна и просперираща.

Да направим така, че с днешното решение НС да бъде един добър пример. Иначе националното предателство няма да бъде последно”, каза Костадинов.

Декларацията, която беше наситена с много исторически факти и препратки към Балканските войни, беше насочена срещу гласуването за отпадане на ветото за започване на преговори на РС Македония с ЕС. Това е първа точка в дневния ред.

Костадинов призова сегашното НС да не приема решения, които да погребат мечтата за българския национален идеал.

„Не само „Възраждане“, но всеки един нормален българин няма да приеме национално предателство“, подчерта той.

Лидерът на партията заяви, че в момента се намираме в ситуация, в която трябва да се обърнем назад и да видим кога сме постигали успехи.

„Постигали сме успехи, когато сме били единни. Неуспехите са идвали, когато сме се поддавали на чужд натиск“, каза той.

„Стратегическият интерес на България е РС Македония и страните от Западните Балкани да се присъединят към ЕС.

Правителството на Бойко Борисов още през 2018 г. определи този въпрос като основен приоритет на първото българско председателство на ЕС“, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Атанасова припомни, че правителството на ГЕРБ е подписало Договора за приятелство с РСМ още през 2017 г.

„През 2019 г. поискахме от нашите партньори неговото изпълнение в цялост. Поискахме спирането на езика на омразата и претенциите към българското историческо минало да станат част от Преговорната рамка.

Това сме отстоявали и на КСНС“, каза тя и благодари на нашите партньори от Европа, че приеха загрижеността на София.

„Предложението на Френското председателство реферира към двустранните протоколи, които трябва да бъдат подписани от двете страни.

Протоколът е пътна карта и той трябва да бъде подписан от правителството преди Преговорната рамка. Внесохме предложение за одобряване на Френското предложение, за да не изпуснем този исторически шанс“, заяви Атанасова.

Тя подчерта, че партия ГЕРБ преди няколко години отвори вратата на Европа за РСМ и днес тя отново дава зелена светлина тази страна да започне преговори за присъединяване.

Още по темата:

- реклама -