арести

Париж преди протестите: Близо задържани за подготвяни провокации

Френската полиция е задържала близо 300 души няколко часа преди началото на планираните протести на „жълтите жилетки“, съобщава АФП.

По-рано бе арестувана група от около 40 човека – основно млади мъже около 30-годишни, у които са открити маски, заготовки за коктейли „Молотов” и димни гранати, съобщават органите на реда.

Засилени мерки за сигурност във Франция заради очакваните нови протести

За поддържането на реда са мобилизирани близо 90 000 полицаи. Около 8 000 офицери и 12 бронирани автомобила ще бъдат изпратени да патрулират по улиците на Париж, където магазините в централната част на столицата бяха барикадирани, а туристически обекти като Айфеловата кула – затворени.

Движението на „жълтите жилетки” започна преди три седмици в знак на протест срещу повишаването на цените на горивата. Властите обаче заявиха, че сред демонстрантите са се внедрили „твърде крайни и целящи подстрекаване към насилие” лица. При демонстрациите миналата седмица, които се превърнаха в истински погром, бяха арестувани стотици протестиращи, а десетки бяха ранени. Това бяха най-тежките улични сблъсъци в Париж от десетилетия.

Силите за сигурност ще се опитат да предотвратят повторение на насилствените прояви във френската столица, където вандали разрушиха част от Триумфалната арка, полицаи бяха нападани, а автомобили – преобръщани и палени. Министър Кастанер заяви, че властите ще „предприемат нулева толерантност” спрямо насилието.

За да се предотврати струпването на големи маси от хора и да се защитят чуждестранните туристи, шест мача от френското футболно първенство бяха отложени, а Лувърът, Музеят „Д’Орсе“ и други популярни туристически обекти са затворени.

Чужденците бяха предупредени за евентуално насилие по време на френските протести в събота, особено в Париж, като някои посолства предупредиха гражданите си да стоят настрана.

От българското МВнР също препоръчаха на българските граждани, които са в Париж, да се съобразят с изискванията на местните власти за сигурност, с оглед на очакваните масови протести, които могат да прераснат в размирици.

- реклама -