Париж и Берлин поискаха удължаване на санкциите срещу Русия

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд заявиха, че на срещата на върха на ЕС тази седмица ще бъде взето решение за удължаване на санкциите срещу Русия във връзка с украинския конфликт.

Меркел заяви, че като се имат предвид недостатъците на украинския мирен процес „ще бъде необходимо да се удължат санкциите срещу Русия още веднъж“. Оланд от своя страна заяви, че подкрепя позицията на канцлера по време на съвместна пресконференция на двамата лидери от Берлин.

„Тъй като няма направено усилие, няма прогрес и остават някои пречки, аз, също като канцлера, съм за удължаване на санкциите“, каза Оланд.

До момента нито украинското правителство, нито проруските бунтовници, които водят война в източните части на Украйна, не са изпълнили напълно споразумението от Минск, чиято цел е да сложи край на бойните действия, които отнеха живота на над 10 000 души от 2014 г. насам.

Има ли консенсус в ЕС?

В Брюксел европейски представители заявиха миналата седмица, че Меркел и Оланд ще поискат удължаване на санкциите по време на срещата на европейските лидери в четвъртък.

„Изглежда има консенсус“, заяви източник от Брюксел, допълвайки, че за някои държави членки обаче е важно първо да чуят позицията на Меркел и Оланд.

Настоящото удължаване на санкциите срещу Русия, наложени след свалянето на самолета на Малайзийските авиолинии от проруски бунтовници, са в сила до 31 януари.

- реклама -