Париж

Париж е най-скъпият град в света, София е на 90-а позиция в класацията

Париж вече е най-скъпия град за живеене в света, пише Бизнес Инсайдър.

Годишно изследване сравнява цените на 160 основни стоки в 133 от най-големите и богати градове по света.

На първото място, с равни показатели, са Париж, Хонконг и градът, който беше на първата позиция 5 поредни пъти – Сингапур. Това се случва за първи път от 30 години, отбелязват експертите от Economist Intelligence Unit (EIU).

След трите класирани на първо място следват градовете Цюрих, Женева, Осака, Сеул, Копенхаген, Ню Йорк, Тел Авив и Лос Анджелис.

Мегаполисите на развиващите се пазари, като Москва и Истанбул, слизат много надолу в класацията, главно заради инфлацията и обезценяването на националните валути.

София се е издигнала с 29 места в сравнение с миналата година до 90-а позиция заради увеличението на цените на хранителни стоки, комунални услуги и на забавленията.

Хонг Конг

„Изравняването е показателно за глобализация и подобните вкусове и навици на пазаруване“, казва Роксана Славчева. „Дори на места, където хранителните продукти са по-евтини, цената на живота се качва от битовите сметки и транспорта“, допълва докладчикът.

Повишаващите се цени често се определят от активния пазар на труда, който привлича квалифицирани работници с високи заплати, казва аналитикът Антъни Брийч от британската изследователска група Centre for Cities, която не е участвала в изготвянето на доклада.

Марина Бей, Сингапур

„Градските власти трябва да планират напред в бъдещето, за да могат да осигурят необходимия жилищен фонд и да запазят цените достъпни“, казва Брийч.

Както всеки път, проучването на EIU показва големи разлики в цените на една и съща услуга или стока в различните градове.

Дамско подстригване струва 15 щатски долара в индийския град Бангалор и 210 долара в Ню Йорк.

Бутилка бира е 50 цента в Лагос и над 3 долара в Цюрих.

Икономическата криза превърна Каракас в един от градовете с най-ниски цени в света.

В последната десетка на подреждането са още Дамаск, Карачи, Буенос Айрес и Ню Делхи.

Ниските цени, обаче, не означават висока покупателна способност на населението, тъй като цените се нагаждат към инфлацията по-бързо от доходите на хората.

„Цените в Истанбул, например, спаднаха“, казва Гюнеш Канзис от изследователския институт World Resources Institute.

„Но разходите на домакинствата се увеличиха и ниските цени не донесоха благоприятен ефект върху живота на хората“.

- реклама -