Парите от ЕС идват през лятото: Министър Лорер отговаря на въпроси на депутати (На живо)

Парите от ЕС идват през лятото: Министър Лорер отговаря на въпроси на депутати. Първите пари по Плана за възстановяване и устойчивост, първият транш от Европейската комисия към България ще дойде лятото. Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, който беше изслушан от депутати на комисия.

„Галъп“: ГЕРБ изпреварва ПП, за трето място се борят ДПС и „Възраждане – Flashnews

„Министерството на финансите обяви, че вече можем да започнем процедури, те имат готовност да бъдат буфер междувременно. Кога това плащане ще се извърши физически, не е проблем“, поясни той.

Лорер отговори и на въпрос от ДПС дали има промяна в тавана на заемите от Българската банка за развитие. Той увери, че в него промяна няма и той все още 5 милиона лв.

Министърът съобщи още, че преките чуждестранни инвестиции в България се удвояват. По думите му България се справя добре с изключително тежката икономическа ситуация. И даде примери от последните две седмици. Според него България предизвиква инвеститорски интерес в по-високотехнологични производства.

Калфин: Управляващите се държат като деца в магазин, половината пенсионери ще взимат 20лв.повече – Flashnews

„В Пловдив обявяваме нова инвестиция за 85 милиона лева – за микрооптика и ендоскопи. Следващата важна инвестиция, която обявихме, е в Плевен – нова аутомотив компания, която ще разкрие 700 работни места. Най-интересното за последните 2 седмици е японска компания, чието име няма да обявяваме все още. Тяхното намерение е да отворят мощност в България, но не за строеж на неща. Те вече имат такава в Сърбия от няколко години. Искат да направят у нас Център за развойна дейност и да разчитат на българските умни инженери“, посочи министър Лорер.

- реклама -