Парите на Катар! Доха финансира банки, автомобилни гиганти, бижутата на фирма „Тифани“, „Пари Сен Жермен“

Банките „Креди Суис“ и „Барклис“, петролната компания „Роснефт“ и гигантът в търговията с полезни изкопаеми „Гленкор“, бижутерийната фирма „Тифани“ и футболният отбор „Пари Сен Жермен“. Кое обединява всички тези водещи световни имена в бизнеса и спорта? Във всички тях значителен дял притежава Катарският инвестиционен фонд.

Катарският инвестиционен фонд (Qatar Investment Authority) е национален фонд на Държавата Катар, който е специализиран в осъществяването на вътрешни и външни инвестиции. От създаването си през 2005 г. Qatar Investment Authority е натрупал 335 милиарда долара активи, което прави държавният инвестиционен фонд 14-ти по големина в света.

История на създаването и задачи

Предшественикът на Катарския инвестиционен фонд е създаденият през 2000 г. Висш съвет за инвестиране на държавните резерви. Неговата задача е да се инвестира излишъкът на приходите от катарската икономика. Самият фонд е създаден през 2005 г. от емира на Катар Хамад бин Халифа ал Тани (оглавявал държавата от 1995 до 2013 г.) за преразпределение на държавните приходи, получени от продажбата на нефт и газ, с цел да разнообрази катарския икономика, подобряване на конкурентоспособността си и да се намали зависимостта от износа на енергия. Стратегическата цел на фонда е превръщането на Катар в един от най-големите световни финансови и инвестиционни центрове.

Управление

Катарският инвестиционен фонд принадлежи на правителството и се отчита директно пред Висшия съвет по въпросите на икономиката и инвестициите (основният правителствен орган, който взема решения по въпроси в областта на икономиката, енергетиката и инвестициите), който се ръководи от емира на Катар шейх Тамим бин Хамад ал Тани.

Шейхът на Катар Тамим бин Хамад бин Халифа Ал Тани

Управлението на фонда се осъществява от съвет на директорите. Негов председател е шейх Абдула Бен Хамад бин Халифа ал Тани.

Седалището на фонда е в Доха, столица на богатото на природен газ емирство.

Дейност

Катарският инвестиционен фонд е член на Международния форум на държавните инвестиционни фондове и в дейността си се придържат към „принципите от Сантяго“, приети през 2008 г. и определящи международните стандарти за управление на държавните фондове и за разкриване на финансова информация.

Катар откуп кралско семейство терористични групировкиПриоритетни направления на инвестициите на Фонда са покупка на акции на големи компании, кредитиране, покупка на ценни книжа, благородни метали, валути, недвижими имоти и т.н. Основните инвестиции са в страни от Европа, САЩ, както и в редица страни от Азиатско-Тихоокеанския регион. Средства за инвестиране от фонда се отделят от Висшия съвет по въпросите на икономиката и инвестициите.

Катарският инвестиционен фонд е най-големият инвеститор на фондовия пазар в страната, притежава големи дялове от Националната банка на Катар, авиокомпанията Qatar Airways има мажоритарен дял в телекомуникационния лидер Ооrеdоо QЅС, който оперира в 12 държави.

В чужбина на фонда принадлежат дялове от компании като Volkswagen (Германия) и Tiffany & Co. (САЩ), банките Barclays (Великобритания) и Credit Suisse (Швейцария). Фондът също така притежава акции в летище Хийтроу и магазините Harrods в Лондон, бизнес района Canary Wharf в британската столица и др. Държи значителен пакет от ценните книжа на компанията за търговия с полезни изкопаеми Glеnсоrе. Освен това той купи парижкия футболен тим Пари Сен Жермен през 2011 година. Катарският фонд има 14.4% в Hapag Lloyd. Концерни като Hochtief, Porsche и Solarworld имат опит с катарски акционери. Наскоро Катар се ангажира в Турция.

Освен това купи дялове в “Роснефт”, а във френския концерн Lagardere увеличи дяловете си.

Финансовият отчет на фонда е таен. Информация за осъществяваните от него инвестиции става известна благодарение на публикации в медиите за конкретни сделки.

- реклама -