паспорти

Парична гаранция за един от арестуваните по разследването за корупция в Агенцията за българите в чужбина

Единият от обвиняемите по разследването на корупция в Агенцията за българите в чужбина излиза от ареста срещу парична гаранция. Апелативният съд потвърди паричната гаранция от 5 000 лв. на Марко Стойов.

Съдът обаче отмени домашният арест на друг от задържаните – Красимир Томов. Така само Стойов ще излезе от ареста след като си плати гаранцията. В ареста продължава да е и Петър Харалампиев, който не е искал изменение на мярката си.

На 5 ноември 2018 г. с решение на правителството Харалампиев беше освободен като председател на Държавната агенция за българите в чужбина.

Прокуратурата влезе в Агенцията за българите в чужбина в края на октомври 2018 г. Председателят и още над 20 души бяха задържани в рамките на спецоперация за разследване на корупционни практики в агенцията. Обвинения бяха повдигнати на четирима, сред които председателят и главният секретар на агенцията. Специализираната прокуратура поиска постоянен арест за трима и съдът взе за тях най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража”. Четвъртата обвиняема бе освободена преди това срещу парична гаранция.

- реклама -