Пари: С колко се повишават заплатите у нас?

Пари: С колко се повишават заплатите у нас? Ръстът на заплатите у нас през първите три месеца на тази година леко се забави в сравнение с 2021 г., но приносът на частния сектор е по-силен от този на публичния. Това показва Месечният обзор на българската икономика,

публикуван от Министерство на финансите.

За разлика от предходната година, заплатите в публичния сектор се повишават с по-нисък темп (1.8% на годишна база), докато заплатите в частния сектор продължиха да нарастват с двуцифрен темп (11.6%).

Цяла армия работещи пенсионери в МВР (вижте колко са) – Flashnews

През първото тримесечие на тази година номиналното нарастване на доходите от труд в страната достигна 9% и компенсира отчетения ръст на потребителските цени, твърдят от министерството.

Когато обаче отчетем индекса на потребителските цени,

то реалният темп на растеж на заплатите възлиза на едва 0.1%. Най-много нарастват заплатите в дейностите от сектор услуги с изключение на публичния сектор.

Борисов към управляващите: Дълг след дълг! Спрете се, ще ги плащат децата ви! (обзор) – Flashnews

Тези дейности имаха и основно влияние за растежа на наетите лица. Най-висок темп на растеж на заплатите бе наблюдаван в хотелиерство и ресторантьорство (34.4%), следвано от култура, спорт и развлечения (32.7%).

- реклама -