Бенчо

Пари, оръжия и черно счетоводство откриха при обиск в палата на общинаря Бенчо Бенчев – СНИМКИ и ВИДЕО

Цял боен аресенал и голямо количество пари са намерени при обиска в дома на арестувания общински съветник Бенчо Бенчев в квартал „Меден Рудник“ в Бургас.

На този етап не е ясно дали оръжията и мунициите са законно притежавани

„В момента се прави проверка дали аресенала е законно притежаван“, обясни тази вечер шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев.

По думите му в къщата е открито черно счетоводство

„В дома на Бенчо Бенчев е намерено тефтерче за черно счетоводство. Описвани са колко пари да се дават на лидера на престъпната група – Митьо Очите. Утре ще стане ясно какво ще се случи с Бенчо Бенчев. Възможно е да има ново досъдебно производство – за лично укривателство. Възможно е на лицето да се повдигнат и обвинения за пране на пари“, обясни спецпрокурора.

Бенчо Бенчев
Бенчо Бенчев при ареста му в Истанбул

От кадрите, разпространени от МВР и спецпрокуратурата се вижда, че обискиращите са намерели голямо количество левове и валута – долари и евро, десетки оръжия, боеприпаси и луксозни автомобили.

От изявлението на прокурор Гешев стана ясно още, че Димитър Желязков е пристигнал в Турция с кола на фирма, собственост на Бенчев.

„Г-н Желязков не е бил регистриран в стаите в хотела, където беше задържан. Стаите са били на името на г-н Бенчев и още едно лице“, уточни той.

В момента специализираната прокуратура преценява събраните доказателства за евентуалната му съпричастност към организираната престъпна група, както и на другите лица, доведени от Република Турция късно снощи.

 

Шефът на спецпрокуратурата съобщи още, че освен претърсвания и изземвания в дома на заместник-председател на Общинския съвет в Бургас над 30 различни адреса са били претърсени до момента, включително офиси на фирми, свързани с Желязков.

„Всички фирми, които естествено неофициално са свързани с него, са на различни поставени лица. Бяха извършени и претърсвания в домовете на лица, които вчера бяха доведени до границата ни от властите в Турция“, заяви още Иван Гешев.

Той смята, че Димитър Желязков ще поиска екстрадиция сам и няма да чака в турски затвор процеса.

„Престъпната група на Димитър Желязков – Митьо Очите е силна, съставена от хора, които многократно са преминавали през правосъдната система и които всяват страх. Организаторът на групата все още се намира в турския арест.“

–––––––––––

Отговорни ЗАЕДНО!
#ОстаниВкъщи – спаси животи!
FlashNews.bg

Всичко за коронавируса тук

- реклама -