Мохамед Али
Импровизирано място за поклонение пред болницата в Скотсдейл, Аризона, където почина Мохамед Али

Пърха като пеперуда – от ринга към небето!

CNN и BBC отмениха редовната си програма, за да отдадат почит на този, който нарече себе си „най-великият“ приживе – Мохамед Али, роден Касиус Клей. Чуха се думи, като „спортна икона на 20 век“, борец за човешки права, прегърнал исляма като религия на мира, активист за правата на тъмнокожите, човекът, който обединяваше семействата край телевизионния екран, щедър дарител, поет, остър ум и бърз език.

Мохамед Али
CNN подчертаха противоречивите моменти в живота на Мохамед Али – лишен от титлите си поради отказа си да служи във Виетнам, но по-късно награден от президента Джордж Буш с медал на свободата.

Мохамед Али

BBC изтъкна факта, че като сменя името си от Касиус на Мохамед, той оставя миналото си на роб. Присъствието му в живота на кралството е именно като борец за правата на цветнокожите, за признанието на исляма като мирна религия. Борбата за свобода на духа и остроумието са го направили любимец на редица популярни водещи на предавания, които споделиха спомените си от него.

Мохамед Али
А ето и част от популярните фрази, с които ще запомним Мохамед Али:

„Никой да не ми говори, че това не е сериозен бизнес. Аз няма да се бия с един човек. Ще се бия с хиляди. Аз съм човек, когото не могат да разгромят, не могат да подчинят! Моята мисия е да донеса свободата на 30 милиона чернокожи.“
„Довели са ни тук преди 400 години да им вършим някаква работа.  Защо не се измъкнем и да изградим своя нация, да престанем да се молим за работа? Никога няма да сме свободни, докато не станем господари на собствената си земя. Ние сме 40 милиона, а нямаме и 2 акра земя, която да е истински наша.“
„Защо ме карат да сложа униформа и да ида на 10 000 мили от къщи, за да хвърлям бомби върху черни хора във Виетнам, докато така наречените негра в Лиусвил ги третират като кучета и им отказват човешки права? “
„Ще пърхам, като пеперуда, ще жиля, като оса, ръцете му не могат да ме ударят, ако очите му не ме виждат!“

„Бог прибра своя шампион. Последно сбогом с най-великия – Мохамед Али. Почивай в мир“, написа бившият световен шампион в тежка категория Майк Тайсън в Туитър. „Загубихме легенда, герой, велик човек. Той е един от хората, които прокараха пътя, който аз извървях“, заяви друг голям американски боксьор – Флойд Мейуедър.

Мохамед Али

Пилотите от Формула 1 Люис Хамилтън, Дженсън Бътън, Ромен Грожан и Кевин Магнусен изразиха съболезнованията си по повод смъртта на боксьора.

„Той беше най-големият спортен герой на всички времена и велико вдъхновение за всички нас“, написа Розберт в Туитър.

Аз съм потресен. Почивай в мир, шампионе. Бог да благослови и помогне на твоето семейство да преодолее това невероятно трудно време„, скърби и Хамилтън в социалната мрежа.

- реклама -