Пардю
сн. БГНЕС

Пардю: Време е Европа да се намеси в България

България и Борисов преминаха повратната точка. Време е Европа да се намеси и да подкрепи про-демократично протестиращите, пише в анализ за „Политико” бившият американски посланик в България Джеймс Пардю.

Вече повече от два месеца хиляди българи излизат по софийските улици, за да поискат оставката му. Те осъждат неспособността на правителството да се справи с разрастващата се корупция, влиянието на организираната престъпност и липсата на основни демократични стандарти.

Борисов и неговите последователи реагираха на масовите протести с решението да останат на власт. Крайно време е Европа, която е изправена пред липсата на напредък, въпреки седмици на безмилостен натиск, да даде да се разбере, че стои зад хората в България и призива им за реална демокрация и да предприеме конкретни стъпки, за да им помогне да постигнат тази цел.

На пръв поглед България създава впечатлението да демократична държава, но в действителност нейната политическа и съдебна структура в основата е прогнила, твърди още американският дипломат.

За съжаление, докато Доналд Тръмп е в Белия дом, Вашингтон няма да помогне за подобряването на демокрацията в България. По време на управлението си президентът на САЩ не прояви интерес към насърчаване на демокрацията и това е малко вероятно да се промени с наближаването на изборите в САЩ.

ЕС, който предоставя огромни субсидии на България, има средствата и интереса да се справи с липсата на върховенство на закона, свободата на печата и други основни елементи на демокрацията в България. В крайна сметка средствата на ЕС, които са обект на злоупотреба и корупция, идват от данъкоплатците на държавите от ЕС и ЕС носи отговорност за гарантиране сигурността на тези фондове.

В краткосрочен план европейските държави и ЕС трябва да признаят легитимността на масовите протести в България и слабостите на демокрацията в страната.

Като втора стъпка ЕС трябва да обяви, че ще проведе интензивно разследване на използването на предоставеното от ЕС финансиране в България и че ще наложи препоръки и санкции.

Трета стъпка трябва да включва наблюдение по време на избори, преглед на свободата на медиите и предложения за прилагане на съдебната реформа в България.

- реклама -