Парче от Айфеловата кула бе продадено на търг за над половин милион евро

Фрагмент от стълба, част от Айферловата кула в Париж, стана главният лот на търга в парижката аукционна къща „Аркюриал”. Според организаторите на търга експонатът е продаден за 523 хиляди евро на колекционер от Азия, пожелал да остане анонимен.

Става дума да парче от стара спираловидна стълба, която е била поставена при строителството между втория и третия етаж на Айфеловата кула през 1889 година. То е с дължина около 2,6 метра и включва 14 стъпала.

Наддаването започна от 20 хиляди евро, но твърде бързо достигна половин милион евро

През 1983 година стълбата е демонтирана, тъй като вече не отговаря на изискванията за сигурност. На нейно място е построен асансьор. Конструкцията е разрязана на 24 части. Една от тях е изложена на първия етаж на символа на френската столица, други три са подарени на френски музеи. Останалите станаха притежание на частни колекционери. Периодично те се появяват на търгове.

Един от фрагментите с дължина 2,7 метра е продаден през 2009 година за 550 хиляди евро, припомня ТАСС. През 2013 година парче от същата стълба с 19 стъпала слезе до 220 хиляди евро в Париж.

- реклама -