парашутизъм скокове тунел симулатор

Парашутизмът вече не е привилегия само на професионалистите

На 18 октомври се отбелязва  Деня на парашутиста в България.

Това е датата, на която Парашутната дружина получава бойното си кръщение през 1944 в битката при Стражин.

В наши дни парашутизмът се е променил и развил значително.

Съвременните парашутни системи се състоят задължително от два парашута – основен и запасен, както и специален уред, подобен на малък компютър, които изчислява височината и скоростта и автоматично разтваря резервния парашут при нужда.

Парашутизмът днес е достъпен и може да бъде практикуван и като хоби и спорт извън армията. За да започнат да скачат сами, начинаещите трябва да преминат курс от седем скока. Едно от основните умения, които се придобиват, е позицията по време на свободно падане – времето преди отварянето на парашута, което е изпълнено с много адреналин.

 

Един от най-бързите начини за усвояване на уменията за летене, е посещение в аеродинамичен тунел.

Това е специална сграда – симулатор на въздушната струя по време на свободно падане с различна скорост. Желаещите влизат вътре и започват да тренират, без да зависят от атмосферни условия, без да чакат самолетът да се изкачи до необходимата за скок височина, без да трябва да мислят за височината, кога да отворят парашута си, как да управляват купола и къде да се приземят.

Начинаещите летят на много слаба струя и се учат да останат неподвижно, след което да започнат да правят завои, да регулират позицията на тялото като забързват или забавят падането и да се придвижват напред, назад или в страни. По-опитните могат да летят по гръб или седнали, или с главата надолу, както и да правят различни преходи между позициите. Най-добрите предлагат истинска наслада за зрителите, като демонстрират нещо, подобно на въздушна акробатика или танц при 250-300км/ч струя на въздуха.

Христо Киликчиев, най-опитният български парашутист с близо 13000 скока, обучава курсистите си в такъв аеродинамичен тунел в Прага, Чехия. „Тайната на летенето в тунела и по време на свободното падане е да се отпуснеш и да не се съпротивляваш на струята. Колкото по-голямо удоволствие изпитват учениците ми и се оставят на усещането, толкова по-бързо напредват. Усещането е невероятно, трябва да се доверим на тялото си и да полетим!

Организират се Световни първенства в тунел, където в различни категории и дисциплини се състезават отбори и индивидуални участници от цял свят. Насладете се на демонстрация във видеото от аеродинамичния тунел в Прага, Чехия.

 

 

- реклама -