Марс

Параноя и деменция заплашват първите астронавти на Марс

Параноя, наричана „космически мозък“, и деменция заплашват първите астронавти на Марс по време на полета, предупреждават учени.

Изследователите са проучили ефектите на космическите лъчи, които ще бомбардират астронавтите. Резултатите от тяхното изследване може да се окажат сериозен проблем за тези, които желаят да бъде създадена колония на далечната планета.

Конкуренция в открития космос

Американската космическа агенция НАСА усилено работи по идеята за изпращане на хора на Марс, на 55 млн. км. от Земята. Базираната в Холандия „Марс уан“ се готви да изпрати пилотиран полет до Червената планета през 2027 г. Американският предприемач Елън Мъск също говори за възможен полет до Марс дори по-рано – през 2022 г.

Междувременно проф. Чарлз Лимоли, специалист по радиационна онкология в Университета на Калифорния, и негови колеги откриха при опити с гризачи, че силно заредени частици в космическите лъчи причиняват значителни дълготрайни увреждания в мозъка, изразяващи се в конгнитивни нарушения и деменция.

Също така това оказва влияние и върху процеса „страх от изчезване“, който помага на хората да преодоляват страшни или стресиращи инциденти, каза професорът пред списание Scientific Reports“. Това не са положителни новини за астронавтите, които ще извършват полет до Марс в период между две и три години“, каза проф. Лимоли.

Обезпокоително е и това, че първите марсиански изследователите биха могли да развият параноя по време на полета заради ефектите върху нормалния процес в мозъка на справяне със стресови събития.

- реклама -