сексуално насилие

Папата затегна закона за сексуални посегателства

Папа Франциск прие мярка, която да задължи всички, които знаят за сексуални злоупотреби в католическата църква, да докладват за това на своите началници.

Всяка епархия в света сега ще бъде задължена да има система за докладване на злоупотреби, съгласно нов закон, публикуван от Ватикана, но изискването няма да се прилага за тайни, разкрити на свещениците в изповедалнята.

Време е да се поучим от „горчивите уроци от миналото“, каза Франциск в текста на правния декрет.

До това се стигна след поредица от случаи на посегателства от духовници, случили се от Австралия до Чили, от Германия до САЩ.

„Motu Proprio“, правен документ, издаден от папата, заявява, че всеки, който има информация за посегателства или подозира такива неща, е „задължен да докладва (бързо)“ на Църквата, използвайки „лесно достъпни системи“.

„Макар това задължение да е било оставено на индивидуална съвест, то сега става всеобщо установена правна норма в Църквата“, каза Андреа Торниели, директор на отдел „Комуникации във Ватикана“.

Законът се прилага само в рамките на църквата и няма сила да задължи лицата да съобщават за злоупотреби на гражданските власти.

Според новата мярка всяка епархия по света е длъжна до юни 2020 г. да създаде система за докладване на сексуални злоупотреби от духовни лица, използването на детска порнография и прикриване на злоупотреби.

Документът е съсредоточен по-специално върху сексуалното или психологическо насилие над деца и уязвими възрастни, но също така е насочено към сексуално насилие и насилие в резултат на злоупотреба с власт – например експлоатацията на монахини от свещеници.

Папа Франциск призна публично през февруари, че свещениците са използвали монахини като „сексуални роби” – и все още може би го правят.

Новият закон следва историческата среща на върха във Ватикана по въпросите на сексуалното малтретиране на деца от свещениците през февруари, на която имаше много самообвинения от църквата и ужасяващи истории от преживели злоупотреби.

- реклама -