корупцията

Папата заклейми корупцията. Нарече я дрога

Пред поклонници на площад Свети Петър в Рим папа Франциск нарече корупцията дрога, от която човек става зависим.

За някои корупцията е като дрогата. Те мислят, че могат да прибягнат до нея и да спрат, когато пожелаят, обясни главата на римокатолическата църква.

Започва се постепенно – малка сума оттук, подкуп оттам и така човек загубва собствената си свобода, предупреди той, като подчерта, че корупцията също води до привикване и ражда бедност и страдания.

 Една пета от света смятат корупцията за огромен проблем

Корупцията се възприема като проблем номер едно в световен мащаб. Това сочат резултатите от световното допитване на „Галъп интернешънъл“.

Азия има най-висок дял от отговори в категорията корупция (26%) в сравнение с другите региони. В рамките на азиатския регион Филипините (50%) и Индонезия (40%) показват значително по-високи стойности по този въпрос в сравнение с всички други държави в света. Австралия (4%) и Япония (2%) пък са държавите, в които корупцията се вижда като сравнително малък проблем.

Северна и Южна Америка (19%) и Африка (18%) също демонстрират високи нива на тревога спрямо корупцията, докато в Западна Европа те са много по-ниски – корупцията събира само 8% от отговорите в региона.

На практика, държавите в Западна Европа регистрират едноцифрени дялове – например Великобритания с 8%, Германия с 6% и Франция с 4%.

- реклама -