Индонезия

222 жертви на вълната цунами в Индонезия, папа Франциск се моли за пострадалите

Властите в Индонезия предупредиха, че остава заплахата от втора приливна вълна в крайбрежните райони на островите Суматра и Ява, след като тази нощ цунами, отне живота на 222-ма, над 800 души са ранени и причини щети на жилищни сгради и пътища.

Стотици сгради са разрушени от приливната вълна, заляла тази нощ бреговете на Зондския пролив.

 

Папа Франциск се помоли за загиналите, изчезналите и останалите без дом след цунамито в Индонезия.

Светият отец заяви пред туристите и поклонниците на площад „Свети Петър“ във Ватикана, че в мислите си е с индонезийския народ, който е бил „сполетян от мощни природни бедствия“. Изпитвам духовна близост с тези, които са останали без дом или страдат по някакъв друг начин, допълни той.

Папата

Папата призова хората да покажат солидарност, а международната общност – да окаже подкрепа за засегнатите от бедствието.

Смята се, че причина за бедствието са подводни свлачища, предизвикани от изригването на вулкан. Сред засегнатите райони е популярният морски курорт Танджунг-Лесунг. Не е имало предупреждение за приближаващата вълна.
Очевидци съобщават за две вълни, като първата е била по-малка. Вулканът Анак Кракатау изригна в петък и образува облак от пепел, който се издигна на 400 метра над планината.

Властите разпоредиха на населението да не се приближава на по-малко от два километра от кратера. Агенцията за управление на бедствията заяви, че високото ниво на морето в резултат на пълнолунието може също да е допринесло за силата на вълните. Индонезия е изложена на цунами, тъй като е разположена в Тихоокеанския огнен пръстен, където стават чести земетресения.
През септември над 2 000 души загинаха при цунами след земетресения край централния остров Сулавеси. На 26 декември 2004 година огромна вълна причини смъртта на 228 хиляди души в 14 страни, повечето от тях в Индонезия.
- реклама -