папа

Папата приветства „стъпка напред“ в диалога с исляма

Папа Франциск приветства направената „стъпка напред“ в диалога с исляма след историческото му посещение в Обединените арабски емирства, който все още трябва да „узрее като плодовете“.

Папата прави изявлението в самолета на път към Рим след посещение в Абу Даби, с което стана първият понтифик, който посети Арабския полуостров.

Той приветства подписването на документ за „човешко братство за световен мир“ със шейх Ахмед ал-Тайеб, имам от Каирския „Ал-Азхар“, престижното място за учене на сунитския ислям.

Той призова за „свобода на убежденията“, „насърчаване на култура на толерантност“, „защита на местата за поклонение“ и „пълно гражданство“ за малцинствата.

„Документът беше подготвен с много размисъл и молитва“, каза папата.

„ Защото за мен в момента има само една голяма опасност: унищожение, война, омраза между нас. И ако ние, вярващите, не сме способни да си помагаме, да се прегръщаме … нашата вяра ще бъде победена.

„Чух от няколко мюсюлмани, че той (документът) ще бъде изучаван в университета, поне в Ал-Азхар със сигурност, и в училищата. Той ще бъде изучаван, а не наложен“, каза той.

- реклама -