арменския геноцид

Папата и Турция на нож заради арменския геноцид

Папа Франциск и Турция на нож заради арменския геноцид.

Анкара е бясна на главата на римокатолическата църква, който за пореден път призна масовото избиване на арменци в Османската империя през Първата световна война и го нарече отчетливо „геноцид“. Папата е в Ереван, където заедно с президента Серж Саркисян посетиха Мемориала на загиналите арменци на хълма Цицернакаберд.

Медиите в Армения цитираха думите на папата, че „тази трагедия, този геноцид за съжаление беляза началото на тъжна поредица от големи катастрофи през миналия век”.

арменския геноцид
Папа Франциск е посрещнат по арменска традиция пред Мемориалния комплекс

Признанието му предизвика остра реакция от страна на Турция, която заяви, че не приема това обвинение.

Вицепремиерът на Турция Нуреттин Джаникли определи критиките на папата като „неуместно поведение“. „За съжаление, в мисленето на Римския папа все още могат да се проследят остатъци от периода на Кръстоносните походи. Изказването му по отношение на събитията от 1915 г. са далеч от обективността и нямат нищо общо с историческите реалности.“, посочи Джаникли.

арменския геноцид
Турция отрича арменския геноцид

Той призова да се погледнат още веднъж архивите в Германия, където имало доказателства, че геноцид над арменците не е бил извършван. И припомни, че именно през 1915-та година главнокомандващ на турската армия е бил германски офицер. „Нашата вяра и религия по начало не допускат такива действия“ – мотивира се още веднъж турският вицепремиер.

Според арменците турците са убили през Първата световна война 1.5 милиона невинни арменски мъже, жени и деца от страх те да не подпомогнат руската армия, навлизаща в Османската империя. Турция и до днес отказва да признае геноцид и твърди, че арменците са били въоръжени и са нападали техните поданици, а броя на убитите не надхвърля 300-400 хиляди.

- реклама -