Папа Франциск

Папа Франциск ще държи реч на площада пред Президентството

Прес-службата на Ватикана публикува програмата за посещението на папа Франциск в България и Северна Македония. То ще се проведе в дните 5-7 май.

Папа Франциск пристига в София на 5 май в 10 ч. сутринта.

На летището той ще бъде посрещнат от премиера Бойко Борисов. След това светият отец ще осъществи визита на учтивост при президента Румен Радев. След това ще произнесе първата си реч на българска земя. Той ще говори пред представители на властите, обществени дейци и членове на дипломатическия корпус на площад Атанас Буров пред президентството.

След това главата на Римокатолическата църква ще посети Българската патриаршия.

В храм „Св. Александър Невски“ папа Франциск ще се помоли кратко пред престола на св. Кирил и Методий, просветители на славяните и покровители на Европа. След това на площада пред храма ще прочете молитвата „Regina Cœli“ („Царица небесна“). Вечерта той ще възглави възкресната меса на площад „Княз Александър Ι“. По време на богослужението понтификът ще произнесе проповед.

На 6 май папа Франциск ще посети бежански лагер.

След това той ще отиде в гр. Раковски. В местния римокатолически храм „Светейшо Сърце“ папа Франциск ще извърши меса. На нея група деца от местната римокатолическа общност ще приемат първо причастие. След богослужението папата ще произнесе проповед. В трапезарията на местния францискански манастир ще се състои обяд, по време на който папата ще има разговори с римокатолическите епископи в България. В храм „Св. архангел Михаил“ той ще се срещне с представители на местната римокатолическа община и ще произнесе втора реч.

На 6 май вечерта в София папата ще възглави молитва за мир, в която ще вземат участие последователи на различни религиозни конфесии.

Сутринта на 7 май, последния ден от визитата на Балканите, папата ще излети от София за Скопие за еднодневното си посещение в Северна Македония.

- реклама -