Папа Франциск посещение България

Папа Франциск се среща с премиера Борисов и президента Радев в София на 5-ти май

Папа Франциск ще се срещне с премиера Борисов и президента Радев на 5-ти май.

Това става ясно от програмата на Негово светейшество, публикувана официално от администрацията на Светия престол.

Апостолическото пътуване на Негово Светейшество папа Франциск в България ще се проведе от 5 до 7 май 2019 г. в София и Раковски, а на 7 май той ще отпътува за столицата на Северна Македония – Скопие.

Това потвърдиха и от правителствената информационна служба.

Българският премиер и Светият отец ще проведат среща, на която министър-председателят ще го поздрави с добре дошъл у нас.

Програмата продължава с церемония по официалното посрещане на площада пред Президентството, след което ще се състои срещата на папа Франциск с президента на България Румен Радев.

Главата на Римокатолическата църква ще се срещне с Патриарх Неофит в „Александър Невски“, а след това ще има и Света литургия на площад „Александър I“.

Папата ще посети и бежански лагер в София на 6-ти май, а после ще посети католическата общност в Раковски, която е най-голямата у нас. В Раковски, папата ще отслужи Света литургия и ще даде първо причастие на деца на 8-9 години.

Визитата му у нас ще приключи с молитва в София, на площад „Независимост“, на която ще присъстват представители на всички вероизповедания у нас. На това събитие от София папа Франциск ще отправи послание за мир, което ще е за целия свят. На 7 май сутринта папата ще отпътува от България за Северна Македония.

След това Папа Франциск заминава за Скопие.

Светият отец папа Франциск идва на посещение в България на 5 и 6 май, и наистина е историческо събитие в един човешки живот двама папи да дойдат в България.

Това каза в Националния пресклуб на БТА монсеньор Христо Пройков – апостолически екзарх и председател на Епископската конференция на Католическата църква в България.

Светият отец идва на посещение в България, за да се срещне с българите, да посети българската държава и да сподели своята обич към нашия народ. „За Католическата църква в България е голяма чест да посрещне папа Франциск, но скоро имах разговор с него и той каза, че иска да види, да срещне, да поздрави българите в България, да им даде своя благослов и да отправи послание за мир и благоденствие, но не само към нашия народ, а и към всички народи по света“, каза Пройков.

Той изрази надежда, че идването на папа Франциск в България ще се превърне в празник, в събитие, и на този празник ще изпъкне вярата и любовта. Посещението на папата у нас ще е и повод България да се окаже в центъра на световните медии, отбеляза епископ Пройков.

Мотото на визитата на папата е „Мир на Земята“, като Пройков добави, че визитата на папата е по покана на българските власти.

- реклама -